Do Polska přijíždí za prací stále více cizinců. Postoj k uprchlíkům se mění a je vstřícnější

Události: Otázka migrace v Polsku (zdroj: ČT24)

Poláci mění postoj k přijímání uprchlíků. Ještě před čtyřmi lety to většina odmítala, teď se podle průzkumů skoro dvě třetiny vyslovily pro. Konzervativní vláda – podobně jako ta česká – dál odmítá převzít migranty z Řecka nebo Itálie, do země ale přijíždí za prací stále víc lidí z ciziny, včetně zemí jižní a jihovýchodní Asie. Informoval o tom zpravodaj ČT v Polsku Lukáš Mathé.

Migrační krize v roce 2015 zasáhla do politiky mnoha zemí včetně Polska. Následovala bitva o uprchlické kvóty, která trvá dodnes.

V Polsku se ale podle průzkumů postupně pohled na příjímání uprchlíků změnil. Ještě v roce 2017 je odmítalo přes 60 procent dotázaných, teď stejný podíl tvrdí opak. „Otázka imigrace do Polska ustoupila z veřejné debaty. Politici přestali tématem migrantů strašit,“ uvedl sociolog Varšavské univerzity Mikołaj Pawlak. 

Ještě víc lidí – 77 procent – uvedlo, že si váleční běženci zaslouží podporu. Podle sociologů se tak nálada společnosti vrátila po vyhrocených letech do normálu.

„Ve všech různých průzkumech se ukazuje, že Poláci velmi rádi pomáhají jiným, hlavně lidem, kteří utíkají před válkou. Stále si pamatujeme, jak jsme kdysi utíkali my,“ řekl politolog Varšavské univerzity Maciej Duszczyk. 

Cizinců v zemi stále přibývá

Ve starších šetřeních se také objevoval strach z toho, že migranti připraví Poláky o práci. I tento trend se – hlavně v souvislosti s nízkou nezaměstnaností – zvrátil. V zemi přitom pracuje stále víc cizinců – hlavně Ukrajinců, kterých je podle odhadů přes milion. V posledních letech sem za obživou míří i lidé z Filipín, Indie nebo Bangladéše.

„Ve velkých městech se stali součástí každodennosti. Jinde k nim lidé přistupují jako k něčemu exotickému, ale ne nepřátelskému,“ uvedl Pawlak.

Polsko bude potřebovat zahraniční pracovníky

Začlenit se jim pomáhají v neziskové organizaci Polské migrační fórum. Řeší s nimi každodenní potíže – s povolením k pobytu, zaměstnáním i daněmi. Pracují ale i s Poláky.

„Mnoho Poláku opravdu teprve nedávno potkalo svého prvního cizince, poprvé s ním pracuje, poprvé s rodičem cizincem sedí v lavici na třídní schůzce. Pro Poláky to jsou dost nové zkušenosti,“ uvedla vedoucí střediska Agnieszka Kosowiczová.

Polsko má po pandemii velké hospodářské plány a další zahraniční pracovní sílu bude potřebovat, uvedl zpravodaj Mathé. Slovu migrace se ale vládní politici raději vyhýbají, dodal.