Běloruský soud poslal do vězení novinářku za článek o smrti aktivisty Bandarenky

Běloruský soud poslal novinářku opozičního serveru Tut.by Kacjarynu Barysevičovou na šest měsíců do vězení za vyzrazení lékařského tajemství. Novinářka zveřejnila informace z lékařské zprávy týkající se aktivisty Ramana Bandarenky, který zemřel po surovém zbití neznámými muži, jež podle opozice patřili k bezpečnostním složkám režimu. Údaje v lékařské zprávě vyvracejí oficiální verzi vyšetřovatelů. Soud v případu potrestal také lékaře záchranné služby Arcjoma Sarokina, který novinářce zprávu poskytl. Udělil mu dvouletý podmíněný trest.

Novinářka zveřejnila v článku na základě poskytnuté lékařské zprávy informaci, že Bandarenka neměl před svou smrtí v krvi žádný alkohol, jak tvrdili vyšetřovatelé.

Podle obžaloby Barysevičová údaje o Bandarenkově stavu šířila v „protikladu s oficiálními vyjádřeními úřadů“, napsal server Nastojaščeje vremja. Pobyt ve vězení bude Barysevičové zkrácen o dobu, kterou strávila ve vazbě.

Jednatřicetiletý malíř Bandarenka zemřel 12. listopadu poté, co byl zadržen a surově zbit v Minsku poblíž svého bydliště neznámými muži v civilu, kteří přijeli strhnout fáborky na plotě v barvách historické běloruské vlajky symbolizující protirežimní protesty, informoval po události server Tut.by.

Bandarenka tehdy vyšel před dům, aby zjistil, co se děje. Běloruský vyšetřovací výbor tvrdil, že policisté se vydali na místo kvůli hlášení o probíhající rvačce a zadrželi na místě muže s příznaky opilosti, u něhož lékaři později konstatovali kromě úrazů také intoxikaci alkoholem.

Prokuratura odmítá podíl bezpečnostních složek na Bandarenkově smrti

Běloruské úřady v souvislosti se zbitím Bandarenky nikoho nezadržely, upřesnila agentura Interfax. V únoru však generální prokuratura začala vyšetřovat úmyslné těžké ublížení na zdraví, které vedlo ke smrti. Prokuratura podle Interfaxu oznámila, že podíl pracovníků orgánů ministerstva vnitra na vzniku Bandarenkových poranění nebyl zjištěn.

Bandarenkova smrt dala v Bělorusku podnět k dalším hromadným protestům během vlny demonstrací, které se konaly po srpnových prezidentských volbách. Hlasování, v němž podle oficiálně vyhlášených výsledků obhájil svůj mandát poněkolikáté Alexandr Lukašenko, mnozí Bělorusové považují za zmanipulované a neuznává ho ani Evropská unie.

Poznámka: V článku bylo původně nepřesně uvedeno, že Barysevičová byla odsouzena k šesti letům. Šlo o omyl.