Trump připustil kandidaturu na prezidenta v roce 2024. Novou stranu zakládat nechce

Události: Trumpův návrat (zdroj: ČT24)

Donald Trump naznačil, že by chtěl v roce 2024 usilovat o druhý prezidentský mandát. Na Konferenci konzervativní politické akce (CPAC) zároveň vyvrátil spekulace, že by se chystal zakládat novou politickou stranu. „Kdo ví, možná se rozhodnu porazit je potřetí,“ řekl na účet stávající administrativy, a znovu se tak – nepřímo – označil za vítěze listopadových voleb. Ty vyhrál demokrat Joe Biden.

Trump prohlásil, že je Republikánská strana sjednocená, a že proto neplánuje zakládat třetí stranu. O takové možnosti přitom podle agentury Reuters v posledních měsících diskutoval se svými poradci. „Máme Republikánskou stranu. Bude sjednocená a silnější než kdykoliv předtím. Nezakládám novou stranu,“ řekl.

„Naše hnutí hrdých, pracovitých amerických patriotů se teprve rozjíždí, a nakonec vyhrajeme,“ řekl Trump. „Právě přišli o Bílý dům,“ dodal republikánský exprezident poté, co kritizoval kroky současné administrativy v oblasti imigrační politiky.

Bidenova administrativa dala jasně najevo, že se nehodlá k Trumpovu projevu vyjadřovat. „Rozhodně se nezaměřujeme na to, co řekne prezident Trump na CPAC,“ řekla minulý týden mluvčí Bílého domu Jen Psakiová.

Trump má mezi republikány stále vliv

Trumpova podpora mezi řadovými republikány je podle průzkumů stále velmi vysoká. Někteří čelní představitelé strany, jako například šéf senátní menšiny Mitch McConnell, však Trumpa v poslední době otevřeně kritizovali kvůli jeho opakovaným snahám o nepodložené zpochybnění výsledku voleb a jeho roli v násilnostech v sídle Kongresu ze začátku ledna, kvůli nimž přišlo o život pět lidí.

Vliv v Republikánské straně chce exprezident uplatňovat podle svých poradců například zřízením politického akčního výboru (super PAC), který bude podporovat jemu názorově věrné kandidáty.