Čínský rozvodový soud ohodnotil péči o domácnost na 2750 korun měsíčně

Pekingský soud poprvé rozhodoval o rozvodu podle nového občanského zákoníku. Žena po svém muži požadovala kompenzaci za pět let, kdy se vůbec nestaral o domácnost ani o syna. Soud mu nařídil vyplatit jí 50 tisíc jüanů (asi 165 tisíc korun). Na sociálních sítích se strhla divoká debata o přiměřenosti této částky. O případu informuje BBC.

Soud v pekingské čtvrti Fang-šan rozhodoval o požadavku muže jménem Čchen (zveřejnil pouze příjmení), který se chtěl po pěti letech manželství rozvést. Žena jménem Wang nejprve váhala, pak ale souhlasila s tím, že požadovala kompenzace za léta domácích prací.

Soudce pár rozvedl a nařídil muži platit alimenty na syna ve výši dvou tisíc jüanů (asi 6600 korun) měsíčně. Vedle toho mu nařídil i jednorázovou kompenzaci. Argumentoval, že hmotný majetek je možné rozdělit, ale „domácí práce jsou nehmotnou hodnotou“.

Rozsudek je založen na novém občanském zákoníku, který vstoupil v platnost letos. Podle něj může při rozvodu jeden z partnerů žádat o kompenzace za péči o domácnost, dítě nebo staré příbuzné. Dřív to bylo možné pouze v případě, že pár uzavřel manželskou smlouvu, což není obvyklé.

Ženy pracují doma víc

Na sociální síti Weibo se o případu strhla živá debata s více než 570 miliony příspěvky. Některé diskutující zarazilo, že soud za pětiletou práci nařídil zaplatit méně, než kolik v Pekingu stojí chůva na rok.

Podle OECD stráví čínské ženy průměrně asi čtyři hodiny denně neplacenou prací. To je dvaapůlkrát víc než muži. Poměr je tak vyšší než v průměru zemí OECD, kde ženy pracují v domácnosti dvakrát víc než muži, píše BBC.