Komunisté prošli Moskvou s rudými vlajkami i portrétem Stalina, přes zákaz úřadů

Ruští komunisté, v čele se svým předsedou Gennadijem Zjuganovem, a mimoparlamentní Levá fronta v úterý uspořádali v centru Moskvy demonstraci proti současným poměrům, a to přes zákaz úřadů. Policie se podle serveru Newsru.com nejprve snažila průvod zadržet, ale pak ho nechala jít. Komunisté následně položili květiny ke hrobu Neznámého vojína u Kremlu. Fotoreportér agentury AP zachytil komunistický průvod s rudými vlajkami i portrétem někdejšího komunistického diktátora Josifa Stalina.

Demonstranti podle lídra Levé fronty Sergeje Udalcova vykřikovali hesla jako „Rusko bez Putina a oligarchů!“, „Vládo a prezidente, odstupte!“ nebo „Svobodu politickým vězňům!“. Úterní protest se konal na někdejší Den sovětské armády, jenž se v současném Rusku slaví jako Den obránce vlasti.

„Braň vlast, a ne režim!“ stálo na transparentu, který poblíž vazební věznice Lefortovo, kde je uvězněn opoziční politik Alexej Navalnyj, vyvěsili členové umělecké skupiny Freaks in Pics. „Obrana vlasti v současnosti podle úřadů spočívá v mlácení spoluobčanů obušky, mučení na policejních strážnicích a v domovních prohlídkách. Je takové chování hodno opravdového chlapa?“ uvedla skupina v prohlášení.

Lídr komunistů Zjuganov původně sliboval demonstrace po celé zemi. Úřady je ale nepovolily s odvoláním na platná omezení proti šíření covidu-19. Podobně jako v Moskvě, ani v Petrohradu policie proti shromáždění několika stovek komunistů nezasáhla. V regionech ale zatýkala. Jinde zase lidé namísto demonstrace jen kladli květiny k pomníkům.

Květiny k hrobu Neznámého vojína v úterý položil i prezident Vladimir Putin a předsedové poslaneckých klubů parlamentních stran. V Ingušsku a Čečensku svátek obránců vlasti spojili s pietními akcemi, připomínajícími deportace půl milionu Čečenců a Ingušů v roce 1944 na Stalinův příkaz. Podle odhadů asi pětina deportovaných zahynula, připomněl Newsru.com.