Malajsie deportovala přes tisíc běženců z Myanmaru navzdory rozhodnutí soudu

Malajsie začala s deportací více než tisícovky migrantů zpět do Myanmaru. Učinila tak navzdory několik hodin starému rozhodnutí soudu, který plánovaný návrat dvanácti set uprchlíků pozastavil. Podle odpovědných úřadů mezi vyhoštěnými lidmi nejsou Rohingové ani žadatelé o azyl, píše agentura AFP. Soud svým rozhodnutím vyhověl žádosti dvojice lidskoprávních organizací, které argumentovaly mimo jiné porušováním lidských práv v Myanmaru po nedávném vojenském převratu. Informovala o tom agentura AP.

„Ministerstvo migrace by chtělo zdůraznit, že nebyli navráceni žádní migranti z řad Rohingů a žádní žadatelé o azyl. (…) Všichni vyhoštění se svobodně rozhodli a nebyli k ničemu nuceni,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení citovaném agenturou AFP.

Malajské imigrační úřady běžence odvezly na třech myanmarských vojenských lodích, které si uprchlíky vyzvedly na západním pobřeží země. Lidskoprávní organizace se obávají, že mezi deportovanými byli příslušníci menšin, kterým ve vlasti hrozí nebezpečí. Operaci už podle AFP odsoudily Spojené státy i OSN.

Soud nařídil zastavení deportace v okamžiku, kdy už byli běženci převezeni na námořní základnu, kde na ně čekaly barmské vojenské lodě. Podle organizace Amnesty International (AI) ale musí vláda rozhodnutí soudu respektovat. Další slyšení soudu se uskuteční už ve středu.

„Krutý čin“, píše Amnesty International a Asylum Access

„Deportace (do Myanmaru) v době, kdy země čelí narůstajícímu porušování lidských práv a násilí páchanému v rámci vojenského převratu, který vedl nejméně ke dvěma úmrtím tento víkend, je krutým činem, který porušuje mezinárodní principy,“ uvedly v pondělí v prohlášení organizace AI a Asylum Access. Ve skupině jsou navíc i děti a nezletilí.

Televize al-Džazíra v této souvislosti také připomněla, že Malajsie není signatářem Ženevské úmluvy o právním postavení uprchlíků z roku 1951. 

V Malajsii žijí statisíce migrantů, kteří tam, s doklady či bez dokladů, vykonávají práce, o něž místní obyvatelé nemají zájem. V této zemi s asi 32 miliony obyvatel pobývá podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) také na 180 tisíc uprchlíků, včetně zhruba 102 tisíc Rohingů – ti tvoří v převážně buddhistickém Myanmaru muslimskou menšinu a čelí tam dlouhodobé diskriminaci.