Facebook se dohodl s australskou vládou, na své síti odblokuje zpravodajství

Americká technologická společnost Facebook znovu umožní uživatelům v Austrálii sdílení a prohlížení zpravodajského obsahu na své sociální síti. Podle agentury Reuters to oznámila australská vláda s tím, že se s firmou dohodla na úpravě sporného zákona, podle nějž měli provozovatelé internetových platforem platit australským zpravodajským společnostem za využívání jejich obsahu.

Přístup na facebookové stránky lokálních i světových zpravodajských serverů pro uživatele z Austrálie technologická společnost obnoví v příštích dnech, řekl australský ministr financí Josh Frydenberg. Vláda pak učiní několik úprav v zákoně, který měl jako první svého druhu na světě přimět internetové společnosti platit za zpravodajský obsah.

„Jsme spokojeni, že australská vláda souhlasila s přijetím několika změn a záruk, které se týkají našich největších obav,“ uvedl Facebook v příspěvku na svém oficiálním blogu.

Google hrozil zablokováním svého vyhledávače

Facebook zpravodajský obsah v Austrálii zablokoval minulý týden a vysloužil si za to ostrou kritiku médií, politiků i organizací na ochranu lidských práv. Vláda se přitom dostala do sporu také s firmou Google, jež minulý měsíc hrozila, že v případě schválení nového zákona zablokuje v Austrálii svůj vyhledávač. Následně však začala s australskými mediálními podniky uzavírat licenční dohody o využívání jejich obsahu, a to v rámci své platformy News Showcase.

Spor mezi technologickými společnostmi a australskou vládou je bedlivě sledován po celém světě, podobné normy jako Canberra totiž zvažují také například Velká Británie a Kanada.

Facebook chce dál vzdorovat prosazování regulačních pravidel

Austrálie až do pondělí tvrdila, že v připravovaném zákonu k žádným změnám nepřikročí. Upravený návrh teď musí schválit obě komory parlamentu.

Změny se týkají například povinného arbitrážního řízení, které se má konat v případě, že se internetové platformy nedohodnou s vydavateli na poplatcích za zobrazování zpravodajského obsahu. „Vláda objasnila, že budeme nadále moci rozhodovat o tom, zda se zprávy na Facebooku objeví, takže nebudeme automaticky podléhat nucenému vyjednávání,“ uvedla viceprezidentka společnosti Facebook Campbell Brownová. Ta má na starosti globální zpravodajská partnerství.

Firma bude podle Brownové pokračovat v investicích do zpravodajství po celém světě, ale současně „vzdorovat snahám mediálních konglomerátů o prosazování regulačních pravidel, která nezohledňují skutečnou výměnu hodnot mezi vydavateli a platformami, jako je Facebook“.

Mluvčí australské mediální společnosti Nine Entertainment kompromisní dohodu vítá. Vrátila podle něj firmu Facebook k rozhovorům s australskými mediálními podniky.

„Facebook vyhrál“

Podle některých odborníků je dohoda o úpravě zákona vítězstvím pro společnost Facebook, která tak nebude muset měnit svůj podnikatelský model. „Udržet si jednostrannou kontrolu nad tím, se kterými vydavateli uzavřou dohody o platbách, i nad tím, zda a jak se zprávy objeví na Facebooku, je pro ně určitě atraktivnější variantou,“ uvedl Rasmus Kleis Nielsen, který stojí v čele oxfordského Reuters Institute for the Study of Journalism.

„Facebook vyhrál, protože byly učiněny legislativní změny, díky kterým nebude muset měnit svůj podnikatelský model,“ uvedl nezávislý australský analytik Paul Budde. Australská vláda podle něj sice stále bude moci říci, že se postavila (digitálním) gigantům, ale nepodařilo se jí omezit jejich vliv. „Získalo to mezinárodní pozornost, ale digitální giganti zůstávají stejně silní jako dřív,“ prohlásil.

Profesor Tama Leaver z australské Curtinovy univerzity nicméně označil Facebook za poraženého kvůli způsobu, jakým podnik v Austrálii tlačil na úpravu zákona. „Z hlediska jejich reputace a jejich australské uživatelské základny ztratili důvěru,“ uvedl.