Írán bude obohacovat uran na šedesát procent, bude-li to třeba, řekl Chameneí

Íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí v pondělí řekl, že Írán může obohacovat uran na šedesát procent, pokud to bude zapotřebí. Zdůraznil přitom, že Teherán nebude omezovat své jaderné aktivity pod tlakem Spojených států. S odkazem na íránskou státní televizi o tom informovala agentura Reuters.

„Úroveň obohacování uranu v Íránu nebude omezena na dvacet procent. Zvýšíme ji na jakoukoli úroveň, kterou země potřebuje. Můžeme ji zvýšit na 60 procent,“ uvedl Chameneí. Íránský duchovní vůdce také řekl, že Teherán nikdy neusiloval o jadernou zbraň. Pokud by ji chtěl, nikdo mu v tom ale podle něj nemůže zabránit.

Obohacováním uranu se zvyšuje koncentrace izotopu 235, který je klíčový při jaderném štěpení uranu. Pro jaderné elektrárny se uran obohacuje v jednotkách procent, pro výrobu jaderné zbraně je třeba obohacení na více než 85 procent.

Americký prezident Donald Trump v roce 2018 jednostranně odstoupil od jaderné dohody, kterou v roce 2015 s Íránem uzavřely Spojené státy, Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo. Jejím cílem bylo zmírnění protiíránských sankcí výměnou za omezení jaderných ambicí Teheránu a záruky, že Írán nebude vyvíjet jaderné zbraně. Zároveň tehdy americká vláda vůči Íránu uvalila sankce.

Teherán chce, aby Washington zrušil sankce

Teherán požaduje zrušení sankcí a začal části dohody vypovídat. V lednu Írán oznámil, že ve svém jaderném závodě Fordo začal s obohacováním uranu až na 20 procent, čehož dosahoval před podepsáním dohody. Nový americký prezident Joe Biden opětovné připojení USA k jaderné dohodě podmínil tím, že Írán začne ujednání opět plně dodržovat. Teherán naopak vzkázal, že první krok musí udělat Washington, a požaduje zrušení sankcí.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi v neděli po návratu z Teheránu oznámil, že se MAAE dohodla na pokračování nezbytných ověřovacích a monitorovacích aktivit v Íránu. Bude však mít omezený přístup k íránským jaderným zařízením a nebude moci podnikat bleskové inspekce. Stalo se tak poté, co Írán minulý týden omezil spolupráci s MAAE.