Írán zavře mezinárodní agentuře oči sledující jaderná zařízení

Írán přestane Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE) dodávat obraz z jejích kamer, které kontrolují provozy na tamních jaderných zařízeních. Při návštěvě šéfa agentury to oznámil ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf. O záměru vypovědět závazky z mezinárodní dohody o svém jaderném programu z roku 2015 Teherán informoval agenturu již v předchozích dnech, uvedla agentura AP.

Šéf MAAE Rafael Grossi se v Íránu setkal s tamními představiteli ve snaze přesvědčit je, aby nadále dodržovali takzvaný dodatečný protokol, který agentuře umožňuje účinně kontrolovat jaderná zařízení.

Šéf íránské diplomacie uvedl, že sledovací kamery MAAE budou vypnuty navzdory Grossiho návštěvě, neboť tak stanovil zákon schválený íránským parlamentem. Ten mimo jiné omezil možnosti MAAE podnikat krátkodobé a rychlé návštěvy íránských provozů. Podle AP není jasné, zda Írán hodlá kamerový systém zcela vypnout, nebo zda jen zakáže předávání jím pořízených fotografií agentuře.

Kdo začne

„Všechny naše kroky lze zvrátit,“ řekl Zaríf v projevu, který vysílala stanice Press TV. Nepřímo tím potvrdil, že islámská diktatura se snaží přimět administrativu amerického prezidenta Joea Bidena k návratu k jaderné dohodě, kterou Donald Trump v roce 2018 jednostranně vypověděl a obnovil protiíránské sankce. Teherán v reakci na to začal ustanovení dohody porušovat.

Obě strany jsou ochotné se k dodržování dohody vrátit. Přou se však, kdo má udělat první krok v podobě zrušení sankcí, respektive návratu k jednání a opětovného dodržování pravidel stanovených dohodou.

Protokol MAAE s Íránem předpokládá, že agentura bude moci „pořizovat a analyzovat denně statisíce snímků“ ze svého kamerového systému instalovaného na jaderných zařízeních. MAAE kromě toho nechala na jaderná zařízení umístit kolem dvou tisíc pečetí.