USA obvinily severokorejské hackery, kteří plánovali ukrást přes miliardu dolarů

Spojené státy obvinily tři severokorejské programátory z řady kybernetických útoků, včetně napadení amerického filmového studia či vydírání bank a dalších finančních institucí ve snaze získat od nich více než 1,3 miliardy dolarů (27,9 miliardy korun).

Nynější stíhání vychází z kauzy předložené americkými úřady již v roce 2018, do níž přidává dva další obviněné. Podle prokuratury jsou všichni stíhaní členy severokorejských zpravodajských služeb a kybernetické útoky prováděli z pověření vlády ve snaze získat prostředky pro izolovaný režim vůdce Kim Čong-una.

„Severokorejští operativci používající klávesnice namísto zbraní a kradoucí digitální peněženky s kryptoměnami namísto pytlů s penězi jsou předními světovými bankovními lupiči,“ řekl náměstek ministra spravedlnosti John Demers.

Podle vyšetřovatelů je význačné právě to, že se hackeři pokoušeli prostřednictvím útoků především získat finanční prostředky, a ne například utajované informace, jak tomu často bývá u kybernetických kampaní podporovaných například Ruskem, Čínou či Íránem.

Obviněné se zadržet nepodaří, vědí Američané

Žádného z obviněných zatím Američané nezadrželi a USA ani nečekají, že se jim to v blízké době podaří. Obvinění má podle úřadů sloužit spíše jako připomínka pro jiné hackery, že při jejich počínání nejsou anonymní a mohou být identifikováni a stíháni.

Hackeři se podle obžaloby podíleli na plánech na ukradení mnoha miliard bankám a soukromým společnostem, spustili rozsáhlou vyděračskou kampaň za pomoci takzvaných ransomware programů a stojí také za útokem na filmové studio Sony Pictures Entertainment z roku 2014 kvůli filmu The Interview, který kritizovala severokorejská vláda.