Spor Trumpa a McConnella ilustruje pnutí mezi republikány, straně hrozí rozštěpení

Horizont ČT24: Tenze mezi republikány (zdroj: ČT24)

Bývalý americký prezident a republikán Donald Trump zkritizoval šéfa republikánů v Senátu Mitche McConnella a vyzval svoji stranu, aby se k němu otočila zády. McConnell v sobotu prohlásil, že exprezident je podle něj morálně zodpovědný za lednový vpád svých příznivců do budovy Kongresu, ale při hlasování o ústavní žalobě proti Trumpovi se vyslovil pro jeho osvobození. Stupňování kritiky mezi někdejšími spojenci agentury považují za důkaz rozkolu v Republikánské straně.

„Mitch je zasmušilý, mrzutý a zamračený politický oportunista, a pokud republikánští senátoři zůstanou na jeho straně, už nikdy nevyhrají,“ napsal Trump v prohlášení. „Nikdy neudělá, co bude potřeba, co bude správné pro naši zemi. V nutných a vhodných případech budu podporovat v primárních volbách protivníky, kteří souzní s myšlenkou ‚učiňme Ameriku opět velikou' a s politikou Ameriky na prvním místě,“ slíbil exprezident.

Trump, který je od svého odchodu z Bílého domu poměrně zdrženlivý, tak svému někdejšímu spojenci a dlouholetému členovi Kongresu vyhlásil otevřenou válku, všímá si agentura AFP.

McConnell v sobotu prohlásil, že Trump ostudně porušil své prezidentské povinnosti. Připomněl, že někdejší šéf Bílého domu by také mohl být souzen podle trestního práva. Proti jeho odsouzení v Senátu tento vlivný republikánský politik hlasoval kvůli tomu, že proces proti Trumpovi po skončení jeho funkčního období považoval za protiústavní.

Někteří republikáni uvažují o nové straně

Názorový rozkol zesílil Trumpův neúspěch v prezidentských volbách. Mnoho republikánů bývalou hlavu státu pořád podporuje, jiní jako právě McConnell by se chtěli posunout dál.

„Myslím, že (Republikánská) strana je nositelkou vítězství. Jen jsme měli špatného posla. Myslím si, že musíme překročit kult Donalda Trumpa a vrátit se k základním principům, které strana vždy zastávala,“ tvrdí republikánský guvernér za Maryland Larry Hogan.

„Lidé věří, že Trump přinesl do Washingtonu změnu. Mohu jen říci, že nejsilnější silou v Republikánské straně je prezident Trump. Potřebujeme ho,“ namítá republikánský senátor za Jižní Karolínu Lindsey Graham.

Podle redaktora Aktuálně.cz Daniela Anýže se nyní hraje o samotnou budoucnost Republikánské strany: „Zda to bude strana Donalda Trumpa, nebo ne. On sám teď stranu nepotřebuje. Jak se ukázalo při impeachmentu, drží republikánské politiky v hrsti skrz voličskou základnu.“

Někteří straníci ale přemýšlejí, jestli se nemají oddělit. Na 120 republikánů před více než týdnem jednalo o budoucnosti partaje. Třetina z nich se vyslovila pro vznik nové strany. Na konci ledna americká média uvedla, že o tomto kroku uvažuje i sám Trump. Také po sobotním hlasování v Senátu slíbil, že „naše hnutí právě začíná“. Podrobnosti chce oznámit v příštích měsících.

O tom, že by ve Spojených státech, kde tradičně soupeří demokraté a republikáni, skutečně vznikla nová strana, však Anýž pochybuje: „V tom většinovém systému by pro ni nebylo místo.“