Nový Zéland definitivně stáhne své vojáky z Afghánistánu, oznámila premiérka

Nový Zéland stáhne do května své poslední vojáky z Afghánistánu, oznámila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Země počet armádních příslušníků na místě v posledních letech neustále snižovala.

„Po dvaceti letech přítomnosti našich sil NZDF v Afghánistánu nyní nastal čas nasazení ukončit,“ uvedla Ardernová v komuniké. Premiérka také vzdala čest deseti Novozélanďanům, kteří během mise zahynuli, a upřesnila, že o rozhodnutí diskutovala s „klíčovými partnery“.

Od roku 2001 v Afghánistánu sloužilo asi 3500 novozélandských vojáků. V posledních letech však Wellington počet armádních příslušníků v asijské zemi snižoval, až se dostal na aktuálních šest osob. Z nich tři působí na afghánské akademii pro důstojníky a tři ve velitelství NATO.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v pondělí řekl, že Severoatlantická aliance se stáhne z Afghánistánu, až nastane pravý čas. O budoucnosti mise NATO, která čítá přibližně 9600 vojáků, mají ve středu a ve čtvrtek jednat ministři obrany členských zemí Aliance.

Washington v loňském roce s hnutím Taliban uzavřel dohodu, v níž se zavázal stáhnout veškeré své síly výměnou za bezpečnostní garance. Dohodu z Dauhá ale nyní přezkoumává v kontextu nárůstu útoků v Afghánistánu nová administrativa Joea Bidena.