Navalnyj je opět před soudem, prokurátorka mu navrhla vysokou pokutu

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj opět stanul před soudem, kde čelí obžalobě z pomlouvání veterána druhé světové války. Navalnyj pokládá proces za politický. Prokurátorka podle agentur žádá jako trest udělení pokuty ve výši 950 tisíc rublů (274 tisíc korun). Rozsudek vynese soud 20. února.

Ačkoli za pomluvy v případě usvědčení hrozí v Rusku až dva roky vězení, Navalného právník tvrdí, že v tomto případě odnětí svobody nepřipadá v úvahu, protože údajný trestný čin byl spáchán před změnou zákona, která u pomluvy zavedla postih v podobě vězení.

Nejvýznamnější kritik ruského prezidenta Vladimira Putina byl tento měsíc odsouzen ke dvěma rokům a osmi měsícům vězení poté, co mu soud změnil dříve uložený podmíněný trest na nepodmíněný kvůli porušování podmínek trestu. Navalnyj toto obvinění označil za smyšlené. Západ věznění Putinova odpůrce odsuzuje a zvažuje další sankce proti Rusku.

Nyní je Navalnyj obžalován z pomlouvání veterána druhé světové války, který loni v propagačním videu před celostátním referendem podporoval změny v ústavě. Ty umožňují Putinovi ucházet se o vrcholnou funkci i poté, co mu v roce 2024 vyprší jeho nynější prezidentský mandát. Navalnyj označil lidi vystupující ve videu za zrádce a zkorumpované lokaje režimu. Tvrdí také, že úřady zneužily paragraf o pomluvě, aby pošpinily jeho pověst.

Veteráni druhé světové války, kterou Moskva označuje za Velkou vlasteneckou válku, jsou velkou většinou Rusů uctíváni a kritika na jejich adresu je považována za společensky nepřijatelnou a urážlivou, upozornil Reuters. Mírnější tresty za pomluvu počítají s pokutou či veřejně prospěšnými pracemi.

Demonstrace pozastaveny

Navalného uvěznění vyvolalo v Rusku celostátní protesty, při kterých policie zadržela tisíce osob. Opozičníkovi spolupracovníci se nyní rozhodli do jara pozastavit velké demonstrace v ulicích. Minulou neděli lidé po celém Rusku zapalovali svíčky a rozsvěceli světla ve svých mobilech a záběry umísťovali na sociální sítě. Tuto formu protestu organizátoři zvolili, aby jeho účastníkům nehrozil postih.

Navalnyj byl zadržen 17. ledna bezprostředně po návratu z Německa, kde se léčil z loňské otravy nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok. Otravu opozičník připisuje ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a tajné službě FSB, což Kreml popírá. Rozsáhlé vyšetřování novinářů ze skupiny Bellingcat přineslo o zapojení agentů FSB do otravy řadu důkazů. Jeden z agentů ho dokonce potvrdil samotnému Navalnému v domnění, že hovoří s někým ze svých nadřízených.