Dvousetletá tradice bere za své. Paříž zavře kvůli ochraně zvířat ptačí trh

Horizont ČT24: Paříž zruší tradiční ptačí trh (zdroj: ČT24)

Paříž přichází o jednu z atrakcí historického centra. Radnice se rozhodla uzavřít ptačí trh, který fungoval o nedělích už od počátku 19. století. Hlavním důvodem jsou stížnosti ochránců zvířat, podle kterých se na místě rozmohl černý obchod a týrání opeřenců. Sami prodejci to ale popírají.

Různé druhy ptactva se u proslulého Květinového trhu prodávají každou neděli. Na malém náměstí na ostrově Cité, jen pět minut chůze od slavné katedrály Notre Dame, se setkávají chovatelé z blízkého i dalekého okolí. Často si přicházejí pro rady nebo se jen podělit o zkušenosti. „Bude se nám stýskat po družnosti, setkávání se s dalšími chovateli,“ lituje chovatel Patrick Coudroy.

Podle radnice se však z tradičního místa stal také černý trh se zvířaty. Podle ochránců žijí ptáci v krutých podmínkách, v malých klecích se jich někdy tísní příliš mnoho. V lednu podepsalo petici proti místním obchodníkům na 2400 lidí. Radnice se proto rozhodla trh po dvou stech letech uzavřít.

„Je vážně načase ptačí trh uzavřít. Zvířata tam považují za předměty, za zboží. Uvěznit ptáky na celý život je kruté a archaické,“ říká spoluzakladatelka spolku na ochranu zvířat PAZ Amandine Sanvisensová.

Ptačí trh v Paříži
Zdroj: ČT24

„Ptáci v klecích nevymizí“

Prodejci však nesouhlasí. Upozorňují, že radnice stejně nezakročila proti řetězcům zverimexů, které zvířata narozená v klecích mohou dál prodávat. „Ptáci v klecích díky tomu nevymizí. Měli bychom dát přednost malým nezávislým obchodníkům než nechat bulvár větším firmám,“ míní návštěvnice ptačího trhu Laura.

Zákony na ochranu zvířat se ve Francii zpřísňují. Vláda minulý rok oznámila, že chce postupně zakázat chov norků, vystupování divokých zvířat v kočovných cirkusech nebo rozmnožování delfínů a kosatek v zajetí. Zábavní park Astérix nedaleko Paříže, který navštíví ročně na dva miliony lidí, už oznámil, že uzavře své delfinárium.