Řecký parlament schválil návrat policie na univerzity, kritici se bojí o akademické svobody

Řecký parlament ve čtvrtek schválil zákon, který po několika desítkách let umožňuje přítomnost policie na akademické půdě vysokých škol. Proti zákonu, který také zavádí na státních vysokých školách maximální délku studia, protestovaly v předchozích týdnech tisíce studentů i učitelů. Demonstranti navzdory koronavirovým omezením manifestovali i tento týden před budovou parlamentu v Aténách.

Nový zákon má zřídit tým ochranky univerzit, který bude spadat pod policii a který má dohlížet na pořádek a kontrolovat vstup na univerzitní půdu.

Legislativu prosadila konzervativní vláda premiéra Kyriakose Mitsotakise, podle níž má policejní přítomnost zabránit tomu, aby se univerzitní půda stala „azylem anarchistických skupin“. „Školy uzavřou své brány násilí,“ řekl Mitsotakis poslancům s odkazem na řadu incidentů z minulých let, kdy anarchistické skupiny způsobily v univerzitních kampusech škody.  

Vláda změnu hájí s tím, že přinese do prostor univerzit bezpečnost a anarchii zabrání. Místní média v této souvislosti připomněla kauzu z loňského října, kdy skupina studentů na aténské ekonomické univerzitě poničila kancelář jejího rektora, posprejovala ji anarchistickými symboly a rektorovi na krk pověsila ceduli s anarchistickým nápisem. Ponižující fotografii rektora pak vyvěsila na sociálních sítích.

Zákon ve 300členém parlamentu schválilo 166 poslanců, proti hlasovaly opoziční strany s výjimkou krajně pravicové strany Řecké řešení.

Studenti a opozice: Jde o umlčení kritiků vlády

Studentské organizace a parlamentní opoziční strany ale zákon kritizují s tím, že je autoritářský a že jeho cílem je umlčet kritiku vlády. Odpůrci také vidí v novince hrozbu pro akademické svobody a tvrdí, že univerzity by místo přítomnosti policie mohly najmout víc příslušníků ochranky či upravit současná bezpečnostní opatření. 

Lídr hlavní opoziční strany SYRIZA a expremiér Alexis Tsipras normu označil za „monument autoritářství“. Podle něj tento zákon také zpřísněním přijímacích podmínek na státní univerzity „daruje“ tisíce studentů soukromým, tedy placeným, vysokým školám. 

Zákon ruší zákaz vstupu policie na univerzity, který byl v Řecku zaveden začátkem 80. let, mimo jiné v reakci na krvavé potlačení protestů studentů aténské univerzity proti vojenské vládě v listopadu 1973, které si vyžádalo na čtyřicet obětí.