Oslavy nového roku v Číně doprovází zmatky. Vláda nejprve přitvrdila, poté opatření uvolnila

Události ČT: Rok kovového buvola a zmatky kolem opatření (zdroj: ČT24)

V Číně a dalších asijských zemích začínají ve čtvrtek oslavy nového lunárního roku, tentokráte se ponese ve znamení kovového buvola. Kvůli oslavám se pravidelně dávají do pohybu desítky milionů lidí, což v souvislosti s pandemií vzbuzuje obavy. Čínské úřady proto letos lidi vyzvaly, aby za svými rodinami nejezdili. Po tvrdém přístupu regionálních představitelů ale nakonec centrální vláda přistoupila ke zmírnění opatření.

Lunární Nový rok je v Číně nejdůležitějším svátkem a pro ty, kteří odešli do velkých měst za lepšími příležitostmi, je to většinou jediná příležitost vidět své rodiny. Lidi, kteří se návratu domů letos vzdají, čekají různé výhody. Východočínské město Chang-čou například dá každému migračnímu dělníkovi, který zůstane, 1000 jüanů (více než 3000 korun) v hotovosti.

Další města pak nabízejí kupony na nákupy, snížený nájem, mobilní data zdarma, či dokonce přednost při očkování, uvádí server CNN s odvoláním na čínská média. Bezplatně mají být na internetu k dispozici také různé filmy. 

Tvrdé podmínky pro cestující

Zatímco někteří pracující a studenti se nechali nalákat zmíněnými výhodami, další odradily požadavky, které by pro cestu domů museli splnit. Některé provincie totiž podle zpravodajky ČT v Asii Barbory Šámalové ve snaze vyhovět vládě a nezpůsobit si problémy zavedly také velmi přísná pravidla, která by svátky úplně zničila. Nařídily třeba čtrnáctidenní karanténu, přitom svátky trvají jen sedm dní.

V jiném případě úředníci nařídili karanténu v hotelu, takže by lidé nemohli být s rodinou, přičemž mnozí by na zaplacení hotelu ani neměli peníze. Dalším nařízením byly povinné testy, staré maximálně sedm dnů. V odlehlých venkovských oblastech ale nejsou testovací centra, takže lidé by se pak nemohli vrátit do práce. 

„Natolik to přehnali, že vláda obrátila a naopak vyzvala provincie, aby umožnily lidem cestovat. Vyvolalo to opravdu velký hněv a frustraci na sociálních sítích. V každém okrese navíc platí jiná pravidla, takže byl obrovský zmatek,“ uvedla zpravodajka.

Studio 6: Barbora Šámalová a čínský nový rok (zdroj: ČT24)

Číňané chtějí slavit svátky bez omezení. Pandemická situace se stabilizovala již před několika měsíci, problémy jsou jen v severních provinciích. „Lidé proto nechápou, proč by se letos měli uskromňovat, zejména po utažených loňských svátcích, a proč by nemohli jet za rodinou,“ přiblížila Šámalová.

Podle agentury AFP se však zdá, že přijatá opatření fungují. Zatímco obvykle uskuteční Číňané během čtyřicetidenního období kolem Nového roku zhruba tři miliardy cest, letos to bude odhadem 1,15 miliardy, uvedlo podle serveru CNN čínské ministerstvo dopravy.

Na pekingském vlakovém nádraží, které je obvykle o novoročních prázdninách zavaleno davy lidí, se podle AFP letos u automatů na jízdenky netvoří žádné fronty. Úřady v Pekingu sdělily, že letecká a železniční doprava v období kolem Nového roku klesla o více než 80 procent, silniční téměř o třetinu.

Symbolika buvola

Astrologové tvrdí, že letošek bude dobrý rok, přinese prosperitu, úspěch v podnikání i v kariéře a všeobecné blaho, což by po pandemii potřeboval celý svět, podotkla zpravodajka k začínajícímu roku kovového buvola.

„Buvol symbolizuje tvrdou práci, pozitivitu, čest. Říká se, že lidé narození v tomto znamení stojí pevně na zemi, jsou loajální, něžní, hodní. Podle čínského kalendáře je každý rok navíc pod vlivem nějakého prvku, ten letošní je pod vlivem kovu, stejně jako byla krysa, která dnes končí. Kov znamení dodává tvrdost, řád a neměnnost,“ uzavřela Šámalová.