Maorský politik nechtěl nosit „koloniální oprátku“. Spor s parlamentem vyhrál

Novozélandský poslanec Rawiri Waititi, který je příslušníkem maorské menšiny, zvítězil ve sporu o pravidla odívání v parlamentu. Nařízení, které vyžadovalo po mužích nošení kravaty, předseda zákonodárného sboru zrušil, informovaly agentury Reuters a AP. Waititi označoval vázanku za „koloniální oprátku“ a odmítal ji.

Waititi v úterý přišel do parlamentu v rozporu s pravidly bez kravaty. Tvrdil, že nutit zvoleného poslance oblékat se v západním stylu je porušením jeho práv a snahou o potlačení domorodé kultury. Předseda zákonodárného sboru Trevor Mallard mu nejprve zabránil hovořit a následně jej ze zasedacího sálu vykázal.

Čtyřicetiletý Waititi, poprvé zvolený loni v říjnu, na sobě měl místo kravaty maorský přívěsek ze zeleného kamene hei tiki. „S Maory není v jejich vlastní zemi zacházeno jako s rovnými. (…) Postavit se proti podrobení, proti asimilaci, proti těm, kteří chtějí, abychom vypadali, cítili se a mysleli stejně jako oni… proti tomu všemu jsem se postavil,“ řekl v úterý Waititi agentuře Reuters.

Odteď už dobrovolně

Incident vyvolal na Novém Zélandu debatu o koloniální minulosti a o vztahu k Maorům, kteří žili na souostroví před britskou kolonizací. Po setkání s organizačním výborem předseda parlamentu Mallard ve středu večer uvedl, že nošení kravaty bude ve sněmu napříště dobrovolné.

„Jako předseda se řídím debatou a rozhodnutím výboru, a proto nebudou již kravaty považovány za součást náležitého pracovního oděvu,“ uvedl. Mallard už dříve poznamenal, že osobně s povinností nosit kravatu nesouhlasí, musí ale dohlížet na dodržování pravidel.

Podle novozélandských médií ve čtvrtek do parlamentu Waititi přišel opět bez kravaty a přidalo se k němu i několik dalších poslanců.

Maoři představují přibližně 15 procent z pěti milionů obyvatel Nového Zélandu. Je mezi nimi nadprůměrná míra chudoby, nezaměstnanosti i trestů odnětí svobody. Maoři své špatné postavení často přisuzují britské kolonizaci Nového Zélandu.