Do Německa přišel jako uprchlík, nyní chce Tareq Alaows kandidovat do parlamentu

Horizont ČT24: Osobnost dne – Tareq Alaows (zdroj: ČT24)

Před pěti lety byl jedním ze stovek tisíc lidí, kteří uprchli do Německa před syrskou občanskou válkou. Dnes jednatřicetiletý Tareq Alaows usiluje o křeslo v německém spolkovém parlamentu. Pokud úřady dle očekávání do léta vyřídí jeho žádost o občanství, stane se kandidátem Zelených. A s tím získá šanci stát se prvním poslancem, který přišel během poslední uprchlické vlny.

Jedním z těch, kteří v roce 2015 začali masivně prchat před nálety režimu Bašára Asada balkánskou cestu, byl Tareq Alaows. V cílovém Německu to nyní chce dotáhnout až do nejvyšších pater.

„Chtěl bych svůj mandát v Bundestagu využít k tomu, abych zastupoval statisíce uprchlíků tady v Německu a pracoval za rozmanitou a otevřenou společnost,“ vysvětluje.

Kandidovat bude v zářijových volbách za Zelené. O místo na kandidátce se musí poprat – aby byl zvolen, musí ho spolustraníci umístit dostatečně vysoko. Zatím nemá občanství, věří ale, že mu do termínu konání bude uděleno. Ve Spolkovém sněmu chce být hlasem pokroku třeba v klimatické otázce. Hlavní zaměření je ale jasné.

„Zabývám se hlavně otázkou podmínek pro život a bydlení uprchlíků a také tábory, situací na vnějších hranicích Řecka, táborem Moria nebo tím novým v Bosně a co tam lidé zažili,“ řekl.

Unikl před rukováním

Tareq Alaows studoval práva v Aleppu, když vypukly protivládní protesty. Krátce nato začal působit jako humanitární pracovník pro Červený půlměsíc. Když hrozilo, že bude povolán na frontu, uprchl do Německa. Brzy po příjezdu se naučil plynule řeč, začal pracovat jako poradce pro žadatele o azyl a spoluorganizovat akce za práva uprchlíků. Vycházel z vlastní zkušenosti.

S krajany v exilu i s dalšími migranty komunikuje skrz sociální sítě, o které se mu stará hrstka mladých dobrovolníků.

Ze 709 německých poslanců jich 58 má migrantské kořeny. Syřanů v zemi žije přes osm set tisíc, většina z nich stále nepožádala o občanství. Kromě nich chce Alaows v Bundestagu zastupovat i ty, kteří jsou stále na cestě.