V indických údolích záchranáři hledají 165 lidí, kteří zmizeli po odtržení ledovce. Potvrzených úmrtí je 26

Stovky záchranářů stále prohledávají rokle a údolí na severu Indie, kde se v neděli odlomil kus himálajského ledovce a způsobil devastující záplavy. Počet potvrzených úmrtí stoupl na 26, dalších 165 lidí se stále pohřešuje, uvedla v úterý agentura AP.

Katastrofu v neděli způsobilo odtrhnutí kusu ledovce pod druhou nejvyšší indickou horou Nandá Déví, který se pak zřítil do řeky. Ohromná masa vody následně zničila jednu menší přehradu s vodní elektrárnou a druhou větší poškodila. Povodeň zdevastovala také domy, silnice a mosty v okolí řek Dhauliganga a Alaknanda.

Na místo se vypravili také vědci, kteří se snaží zjistit, co způsobilo odlomení ledovce a záplavy. Hovoří se například o lavině nebo uvolnění nahromaděné vody. Odborníci rovněž zmiňují klimatické změny, protože ledovce se kvůli vyšším teplotám zmenšují a jsou méně stabilní.

Většina pohřešovaných lidí jsou zaměstnanci dvou vodních elektráren. Část záchranných prací se soustřeďuje na tunel jedné z nich, kde uvázly více než tři desítky pracovníků. Obě vodní elektrárny jsou součástí rozsáhlé sítě vodních děl na několika řekách a jejich přítocích v této hornaté oblasti.