Vatikánský klíčník otevírá dveře desítek expozic, jeho ranní okruh čítá sedm kilometrů

Horizont: Vatikánský klíčník (zdroj: ČT24)

Na začátku února Itálie a Vatikán postupně znovu otevírají muzea a galerie. Ty zatím mohou fungovat pouze v omezeném režimu. Expozice v papežském státě patřily před pandemií k nejvyhledávanějším na světě. Klíče k jejich dveřím opatruje Gianni Crea.

Směna klíčníka vatikánských galerií a muzeí začíná každý den s výjimkou neděle dlouho před úsvitem. Gianniho úkolem je otevírat nespočet dveří v jednom z největších komplexů umění na světě. „Tuhle službu dělám už přibližně 23 let,“ říká Gianni Crea.

Jeho ranní okruh je zhruba sedm kilometrů dlouhý a na jeho konci musí být otevřená většina z bezmála padesáti tisíc metrů čtverečních expozic.

Za výsadu své profese Crea nepřestal ani po mnoha letech považovat okamžik, kdy odemyká kapli Apoštolského paláce. „Poprvé jsem dostal příležitost sám otevřít Sixtinskou kapli až po třech letech,“ poznamenal.  

Klíč od prostor vyhrazených sboru kardinálů a mimořádným příležitostem, jakými jsou konkláve (volby papeže), je jako jediný vždy uchováván v zapečetěné obálce. Podívanou, za níž každoročně míří davy lidí z celého světa, má pak vatikánský klíčník sám pro sebe. „Jsou to pro mě a mé kolegy jedinečné emoce, neuvěřitelná čest,“ tvrdí.