Po zřícení ledovce a záplavách zemřelo v Indii nejméně 18 lidí

Záchranáři na severu Indie pátrají po více než dvou stovkách lidí, kteří se pohřešují od neděle, kdy odlomený kus himálajského ledovce způsobil záplavy. Záchranné týmy dosud nalezly 18 těl. Většina z obětí a pohřešovaných jsou zaměstnanci dvou vodních elektráren, které byly při povodni také zasaženy.

Do záchranné operace v severoindickém státě Uttarákhand je zapojeno více než dva tisíce příslušníků armády, polovojenských skupin a policistů, vojenské vrtulníky i letadla. „V tuto chvíli je nezvěstných asi 203 lidí,“ sdělila podle Reuters vláda státu Uttarákhand. 

Záchranné práce se nyní soustřeďují na 37 dělníků, kteří uvázli v zavaleném tunelu. V neděli bylo z jiného, podstatně menšího tunelu zachráněno 12 osob.

Zatím není jasné, co odlomení ohromného kusu ledovce způsobilo. Jeden ze svědků popsal vzedmutí vody jako „scénu z bollywoodského filmu“.

Ohromná masa vody zdevastovala údolí řeky Dhauliganga, smetla silnice a mosty. Podle agentury AP povodeň zničila vodní elektrárnu Rišiganga a vodní elektrárnu Dhauliganga poškodila.

Stát Uttarákhand ležící v západním Himálaji postihují bleskové povodně a sesuvy půdy často. Záplavy v červnu 2013 si podle odhadů vyžádaly nejméně šest tisíc mrtvých.

Horizont: Zřícení ledovce v Indii (zdroj: ČT24)