Americká Virginie chce zrušit trest smrti. Chybí už jen podpis guvernéra

Americká Virginie je na cestě ke zrušení trestu smrti. Po Senátu s právní úpravou souhlasila i tamní dolní komora a zbývá už jen podpis guvernéra Ralpha Northama, který slíbil, že zrušení podpoří. Virginie podle agentury Reuters popravila vůbec nejvíc lidí ze všech států USA.

Sněmovna delegátů, kterou ovládají demokraté, schválila zákaz trestu smrti poměrem hlasů 57 ku 41. Připojila se tak k Senátu, kde byl ve středu poměr hlasů 21 ku 17. Každá z komor schválila mírně odlišné texty, které budou muset být ještě sladěny.

Virginský guvernér, demokrat Ralph Northam, už slíbil, že zrušení trestu smrti svým podpisem podpoří.

V celách smrti jsou ve Virginii nyní dva muži. Naposledy se poprava v tomto státě konala v roce 2017. Podle agentury Reuters od roku 1608, kdy byla ještě britskou kolonií, popravila Virginie 1390 lidí. Texas, který se stal jedním ze států americké Unie v roce 1846, je v počtu popravených na druhém místě. Lidí popravil o 68 méně. 

Proti zrušení trestu smrti se stavěli během schvalovacího procesu republikánští zákonodárci. Někteří z nich požadovali, aby se trest zachoval pro nejzávažnější činy. „Nejde o pomstu, nejde o odplatu. V konečném důsledku jde o spravedlnost,“ hájil trest smrti republikán Jason Miyares.

Podle některých demokratů je argumentem pro zrušení trestu smrti i to, že jej nepoměrně častěji dostávají černoši. Demokratická poslankyně Kathleen Murphyová uvedla, že jejího bratra před lety zavraždili a jeden z jeho vrahů je nyní v cele smrti.

Přesto se rozhodla hlasovat pro zákaz poprav. „Lidé jsou častěji popravováni kvůli své barvě kůže než kvůli tomu, že by byli skutečně zločinci,“ prohlásila.

Biden chce zrušit federální trest smrti

Podle průzkumů veřejného mínění podpora trestu smrti v USA klesá. V roce 1990 byla ještě osmdesátiprocentní, loni se dostala na 55 procent. Dvaadvacet amerických států již trest smrti zrušilo a ve třech (Kalifornie, Oregon a Pensylvánie) platí moratoria.

Pokud zákaz skutečně vejde v platnost, bude Virginie prvním státem někdejší Konfederace, který trest smrti zruší.

Na federální úrovni se s popravami začalo loni v létě po sedmnáctileté přestávce. O jejich obnovení požádal tehdejší prezident Donald Trump. Do konce letošního ledna bylo vykonáno třináct federálních poprav. Bylo to vůbec poprvé, kdy federální vláda popravila za rok více lidí než všech padesát států dohromady. Mezi popravenými byla poprvé od roku 1953 i žena. Mezi lety 1963 a 2019 byli na federální úrovni popraveni jen tři lidé.

Současný prezident Joe Biden chce federální trest smrti zrušit.