Turecký ministr obvinil USA z organizace puče z roku 2016. Nezodpovědné, reaguje Washington

Turecký ministr vnitra obvinil Spojené státy, že v roce 2016 zorganizovaly nakonec neúspěšný pokus o státní převrat, který podle Ankary provedli příznivci hnutí islámského duchovního Fethullaha Gülena. S odvoláním na turecký list Hürriyet o tom napsala agentura Reuters. Americké ministerstvo zahraničí obvinění odmítlo jako „nepodložené a nezodpovědné“.

„Je nad slunce jasné, že za 15. červencem jsou Spojené státy. Na jejich pokyn (puč) provedlo FETÖ,“ řekl ministr Süleyman Soylu. „Evropa tím byla nadšená,“ dodal.

Právě 15. července 2016 zahájila část turecké armády pokus o převrat proti režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Při střetech s bezpečnostními složkami, jež zůstaly loajální státu, zemřelo 250 lidí, další dva tisíce lidí utrpěly zranění. Pučisté nakonec neuspěli.

Ankara dlouhodobě tvrdí, že puč zosnovali vysocí vojenští důstojníci spolu s někdejším Erdoganovým spojencem, klerikem Fethullahem Gülenem a příznivci jeho hnutí. To se v Turecku označuje zkratkou FETÖ (Fethullahova teroristická organizace).

Gülen nyní žije v exilu ve Spojených státech a odmítá tvrzení, že byl do pokusu o svržení Erdoganova režimu jakkoli zapojen.

USA: „Nezodpovědné“ obvinění

Obvinění tureckého ministra USA odmítly jako „nezodpovědné“. „Spojené státy do pokusu o převrat v roce 2016 nijak zapojeny nebyly a ihned ho odsoudily. Nedávná tvrzení o opaku z úst vysokých tureckých představitelů jsou naprosto lživá,“ uvedlo v prohlášení americké ministerstvo zahraničí.

Zdůraznilo také, že obvinění není v souladu s tím, že Turecko je pro USA jako členská země NATO spojencem a strategickým partnerem.

Kavala ve vazbě zůstává

V Turecku se v pátek řešila ještě jiná událost, a to pokus o svržení turecké vlády během masových demonstrací v roce 2013. Istanbulský soud totiž rozhodl, že turecký podnikatel a občanský aktivista Osman Kavala zůstane ve vazbě, v níž je už od října 2017. 

Kavala je obviněn ze špionáže a pokusu svrhnout vládu a hrozí mu doživotí. Obvinění odmítá a také řada organizací bojujících za lidská práva označuje proces za politicky motivovaný. I Evropský soud pro lidská práva v roce 2019 vyzval k propuštění Kavaly s tím, že obvinění nejsou věrohodná.

Soud další jednání odročil na 21. května a rovněž oznámil sloučení dvou trestních stíhání vedených vůči Kavalovi. V jednom z nich je souzen za špionáž a ve druhém za pokus svrhnout vládu.

Přitom v kauze pokusu svrhnout vládu během masových demonstrací v roce 2013, které zažehl protest v istanbulském parku Gezi, už soud loni v únoru Kavalu zprostil obžaloby s tím, že prokuratura nepředložila dostatek důkazů. Několik hodin poté ale prokuratura požádala o jeho zadržení kvůli podílu na nezdařeném puči z roku 2016. Posléze nejvyšší soud jeho zproštění v souvislosti s protesty z roku 2013 zamítl.

Kavala si na své věznění stěžoval i u tureckého ústavního soudu, který loni v prosinci poměrem hlasů osm ku sedmi rozhodl, že jeho zadržování ve vazbě nezákonné není.