Pandemie ve světě: JAR a Indie chtějí zrušit patenty výrobců vakcín. V Polsku je pandemie pod kontrolou

Události: Koronavirus v Polsku (zdroj: ČT24)

Indie a Jihoafrická republika (JAR) navrhují přechodně zrušit patenty farmaceutických firem na očkovací látky proti covidu-19. Vakcíny by podle nich pak mohla vyrábět každá firma na světě, která toho bude technologicky schopná. Tím pádem by se rychleji dostalo na chudší země. Země podaly návrh ve Světové obchodní organizaci (WTO). V Polsku je podle tamního ministra zdravotnictví Adama Niedzielskiho naopak pandemie pod kontrolou.

Iniciativu Jihoafrické republiky a Indie podpořila nevládní organizace Lékaři bez hranic (MSF), bohaté země ji však odmítají. Návrh bude tématem čtvrtečního jednání Generální rady WTO, pravděpodobnost jeho schválení je ovšem nízká.

Bohaté země se trváním na dodržování patentů, k němuž se zavázalo 164 členských zemí WTO, samy střílejí do nohy, reagoval indický zástupce v Radě pro obchodní aspekty práv k duševnímu vlastnictví (TRIPS). „Zrušení patentů může vést ke zvýšení celosvětové produkce, a může tak přispět nejen ke spravedlivému, ale i k cenově dostupnému očkování pro všechny země.“

Spojené státy, Velká Británie či Evropská unie jsou proti. „Smlouva TRIPS je předpokladem, aby podniky jako BioNTech tyto látky vůbec vyvíjely,“ uvedl západní diplomat v Ženevě s odkazem na německou farmaceutickou firmu, která spolu s americkou společností Pfizer vyvinula vakcínu proti covidu-19. „Byl by to zcela špatný signál, kdyby se patentová ochrana jednoduše zrušila.“

Lékaři bez hranic kritizují přístup bohatších zemí

Proti tomu se ostře vymezila organizace Lékaři bez hranic (MSF). „Je to prolhanost vlád, které hromadí vakcíny,“ uvedla expertka na očkování Kate Elderová. „Nejprve zcela vysají trh a pak blokují chudší země, které chtějí vyrábět. Je to kolonialistické a absolutně odporné.“

Organizace v prohlášení vyzvala bohaté země, aby návrh Indie a JAR na čtvrtečním jednání WTO neblokovaly a nepromarnily tím příležitost zachránit ve zbytku světa miliardy životů. „Nemáme všichni rovné příležitosti, takže i když takový návrh nepotřebujete nebo s ním nesouhlasíte, nebraňte jiným zemím, aby z něj měly prospěch a ochránily své občany. Tato pandemie neskončí, dokud neskončí opravdu pro všechny,“ uvedl v prohlášení lékař Sidney Wong.

Šéf Pfizeru Albert Bourla řekl, že bez patentů nemůže farmaceutický průmysl životně důležitá léčiva vyvíjet. Nerovnost mezi bohatými a chudými firma řeší tak, že v nízkopříjmových zemích jsou její preparáty levnější. S tuto argumentací však Elderová nesouhlasí, neboť podle ní firmy od států dostaly na vývoj miliardy z kapes daňových poplatníků, a proto by se měly výsledky z vyvinuté vakcíny také spravedlivě rozdělovat.

„Nemožná mise“

Pravděpodobnost, že bude návrh Indie a JAR na jednání přijat, komentoval diplomat oslovený agenturou DPA lakonicky: „Nemožná mise.“ Zástupce generálního ředitele WTO Karl Brauner přesto na současném vývoji kolem očkování vidí pozitiva a poukazuje na úspěšný příklad indického výrobce očkovacích látek Serum Institute, který vyrábí covidovou vakcínu pro evropského vývojáře léčiv, firmu AstraZeneca.

„Bez ohledu na TRIPS už naštěstí existuje příklad spolupráce při výrobě vakcín mezi nositelem know-how z průmyslové země a výrobcem očkovací látky v rozvojové zemi,“ řekl Brauner.

Polsko má pandemii pod kontrolou

Pandemie se v Polsku podle tamního ministra zdravotnictví Adama Niedzielskiho dostala pod kontrolu. Průměrně v zemi přibývá přes pět tisíc nakažených denně. Za středu jich nicméně přibylo šest a půl tisíce a s nákazou umřelo skoro 450 lidí. Vláda kvůli stabilnímu vývoji čelí stále většímu tlaku, aby zmírnila protikoronavirová opatření.

Tlak na ni vyvíjí jak tisíce podnikatelů v pohostinství, tak i nově majitelé posiloven. Tento týden se podle odhadů v Polsku rozjela více než polovina tamních posiloven. Šéf polské federace Fitness Tomasz Napiórkowski přitom tvrdí, že všichni slíbili dodržovat přísný protiepidemický režim. „Majitelé mohli zavřít definitivně a už nikdy neotevřít nebo otevřít s hygienickými pravidly a přihlásit se o svá práva u soudu,“ řekl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na otevírání ekonomiky tlačí i polská opozice, společně s nespokojenými podnikateli hrozí kvůli opatřením hromadnou žalobou na vládu. Jejím argumentem je přitom vládní protiepidemický systém. Podle něho by totiž celá země měla být v druhém nejnižším stupni pohotovosti. Kabinet se jím ale řídit odmítá.

V pondělí nicméně vláda otevřela nákupní centra, muzea a galerie. „Jednotlivé kroky budeme podnikat s opatrností, ale adekvátně podle epidemické situace,“ uvedl Niedzielski. Co se týče očkování, v Polsku zbrzdilo kvůli nedostatku vakcín. První dávku dostalo už přes milion Poláků, druhou skoro tři sta padesát tisíc. Látku od firmy AstraZeneca vláda určila jen lidem do 60 let. První ji dostali učitelé.

Německo čeká postupné uvolňování, uvedla Merkelová

Německo teď nečeká rychlé uvolnění opatření proti šíření koronaviru, restrikce se budou rušit postupně. V rozhovoru poskytnutém stanici RTL to ve čtvrtek řekla kancléřka Angela Merkelová. „Výrazně lepší“ bude život v zemi podle ní na konci léta. Kdy se země vrátí zpět k „normálnímu životu“ jako před pandemií, ale podle Merkelové teď není možné říci.

„Rychle otevřít, abychom zase rychle zavírali, to nám nepomůže,“ řekla Merkelová a dodala, že takovou „chybu“ bohužel udělalo mnoho zemí, které s Německem sousedí. Příští středu bude kancléřka opět jednat s premiéry jednotlivých spolkových zemí o postupu v boji s epidemií.

Zda bude po jednání následovat zrušení některých omezení, ale Merkelová říci nechtěla. „Jak ráda bych zvěstovala dobré zprávy. Ale to nemá smysl. Nesmíme v lidech vzbuzovat falešné naděje,“ řekla. Další vývoj bude podle ní záležet i na datech o šíření britské mutace koronaviru.

Merkelová v rozhovoru také hájila svou vládu i Evropskou unii, jež čelí kritice kvůli pomalému očkování proti covidu-19. Připomněla mimo jiné, že Spojené státy, které očkují rychleji než EU, mají mnohem více výrobních kapacit a navíc žádnou vakcínu nevyvážejí.

Čína aplikovala přes 30 milionů dávek vakcíny

Čína v boji proti koronaviru použila již 31,2 milionu dávek vlastní vakcíny. Při očkování jako první přicházejí na řadu zdravotníci a senioři. Podle zpráv místního tisku se očkuje vakcínami od čínských firem Sinovac a Sinopharm. Užití vakcín domácí výroby, které nepotřebují být uchovávány hluboko zmrazené, má logistické výhody. 

Ve světě dostalo vakcínu proti covidu již přes 100 milionů lidí, největší procento očkované populace mají podle zprávy z počátku tohoto týdne Izrael, Spojené arabské emiráty, Británie, Bahrajn a USA. V Británii bylo podáno deset milionů dávek vakcíny, ve Spojených státech přes 31 milionů.

obrázek
Zdroj: ČT24

V Číně, kde byl nový typ koronaviru zaznamenán vůbec poprvé, se podařilo šíření nákazy téměř zastavit a denně nyní přibývají pouze desítky případů. Za posledních 24 hodin ohlásily čínské úřady 30 nových infekcí, o den dříve jich bylo 25. Čína, která má téměř 1,4 miliardy obyvatel, od začátku epidemie zaznamenala 89 649 nákaz koronavirem a 4636 úmrtí pacientů v souvislosti s covidem.

Čínské úřady nyní vyzývají občany, aby na oslavy lunárního Nového roku nikam necestovali. Lidé mají v tuto dobu ve zvyku vracet se z velkých čínských měst do svých domovských provincií na rodinné sešlosti. Během čtyřicetidenního období kolem Nového roku Číňané uskuteční obvykle kolem tří miliard cest.