Spory u republikánů. Hlasování o členkách Kongresu naznačí, jestli se strana rozloučí s Trumpem

Republikáni v americkém Kongresu čelí vzrůstajícímu tlaku kvůli Marjorie Taylor Greeneové. Čerstvě zvolená zákonodárkyně má blízko k politickému stylu exprezidenta Donalda Trumpa, šíří konspirační teorie a podporuje politicky motivované násilí vůči demokratům. V problémech je také zkušená republikánka Liz Cheneyová, která pro změnu podpořila žalobu proti Trumpovi.

Jak Cheneyová, tak Greeneová jsou republikánské zákonodárkyně, přesto k sobě mají daleko. Prvně jmenovaná, dcera bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho, je vysokou představitelkou strany a drží třetí nejvyšší post v republikánské hierarchii ve Sněmovně reprezentantů. Greeneová je v Kongresu nováčkem.

Republikáni řeší budoucnost obou političek. Ve středu jednají o případném postihu Cheneyové za to, že se ve sněmovně přidala k demokratickým zákonodárcům a hlasovala pro impeachment Donalda Trumpa. Kvůli tomu ji křídlo Trumpových zastánců chce vytlačit z vysokých postů ve sněmovně.

Ve čtvrtek čeká americké kongresmany hlasování o tom, jestli Greeneová setrvá ve svých funkcích ve sněmovních výborech, mimo jiné školském. Někteří demokraté volají po jejím úplném vyloučení z Kongresu, k tomu by ale potřebovali hlasy desítek republikánů.

Liz Cheneyová
Zdroj: Mark Makela/Reuters

Proti Greeneové se vrší narůstající seznam necitlivých až extrémních výroků z posledních let. Zástupkyně státu Georgia opakovaně podpořila prvky konspirační teorie QAnon, v jejímž jádru je příběh o skryté válce mezi Trumpem a vlivným spolkem zneužívajícím děti. Kongresmanka se přihlásila i k řadě dalších divokých spekulací a na sociálních sítích v uplynulých letech dala najevo podporu násilí vůči politickým oponentům.

„Pokud jsou tato vyjádření přesná a vystihují její názory, pak jsou znepokojivé,“ prohlásil na adresu kongresmanky republikánský senátor Lindsey Graham, který patří k nejvýraznějším spojencům bývalého prezidenta Trumpa. Sama Greeneová se v úterý označila za veřejného nepřítele číslo jedna pro „demokratický dav“.

Republikáni na rozcestí

Média upozorňují například na její video ze začátku roku 2019, kde mimo jiné říká, že veřejní činitelé blokující Trumpovu politiku by se měli obávat lidí. Vůči výrokům Greeneové se postavilo několik republikánů, nejvýrazněji senátní lídr Mitch McConnell, který konspirační teorie a bláznivé lži označil za rakovinu Republikánské strany.

Mezi republikány se ale ozývají i hlasy zdůrazňující, že členové Kongresu by neměli být trestáni za výroky, které pronesli před volbami. Jednostranný krok ze strany demokratů by podle zastánců Greeneové znamenal nebezpečný precedent. Demokraté ve Sněmovně reprezentantů drží většinu, a mohou tedy proti Greeneové zakročit bez pomoci republikánů.

Rozhodnutí republikánů v Kongresu může naznačit, kudy se chce strana v budoucnu ubírat a jestli v ní má nadále místo Trumpův styl i exprezident sám, nebo se od něj budou republikáni postupně distancovat.