Vandalové počmárali dům belgického premiéra hákovými kříži. Případem se zabývá policie

V noci na pondělí se na fasádě soukromé rezidence belgického premiéra Alexandera De Crooa objevilo sedm nasprejovaných hákových křížů jasně zelené barvy. Nedaleko domu se v sobotu večer setkali příznivci extrémní pravice. Belgická policie začala poškození domu vyšetřovat, spojitost s akcí pravice se ale podle kriminalistů nenašla, píše agentura AFP.

„Předseda vlády lituje škod způsobených na jeho soukromém domě a zejména skutečnosti, že se někdo snaží zastrašit jeho rodinu a děti,“ uvedl v tiskovém prohlášení premiérův úřad. Liberál De Croo, který je v čele vlády od října, v domě západně od Bruselu žije s manželkou a dětmi.

Podle belgických médií sobotní setkání svolalo extrémně pravicové hnutí Ons Land (Naše země). Účastníci akce se pokusili dostat k domu ministerského předsedy, policie jim v tom však zabránila.

Belgická vláda v posledních dnech čelí silné kritice ze strany vlámských nacionalistů, největší opoziční strany, že přijatá protikoronavirová opatření jsou nedemokratická, připomíná AFP. Vláda s platností od středy do konce února zakázala vycestovat z Belgie „bez oprávněného důvodu“, aniž by toto omezení konzultovala s parlamentem.

V neděli se v Bruselu konalo několik protestních setkání proti restrikcím zavedeným kvůli hrozbě covidu-19. Policie preventivně zadržela přibližně 500 lidí s cílem zabránit větším demonstracím.