New York zasáhla sněhová bouře. Město čeká, že napadne rekordních 60 centimetrů

Severovýchod Spojených států zasáhla silná sněhová bouře, kvůli které muselo být na některých místech přerušeno očkování proti covidu-19 a byly zrušeny letecké spoje. Milionům lidí sníh zkomplikoval dopravu. V New Yorku má do úterka napadnout kolem 60 centimetrů sněhu, což by byla ve městě vůbec největší zaznamenaná sněhová kalamita.

V pondělí ráno místního času už město mělo patnácticentimetrovou sněhovou pokrývku, oznámila Národní meteorologické služba (NWS). Starosta Bill de Blasio řekl, že čeká led a nebezpečné podmínky a že až do středy zůstanou zavřené školy. Úřady rovněž zrušily pondělní a úterní termíny očkování proti covidu.

„V nejhorší chvíli napadne za hodinu i pět až deset centimetrů sněhu,“ řekl de Blasio. Už v neděli vydal počínaje pondělním ránem zákaz cestovat městem kromě nejnutnějších případů. Starosta také oznámil přerušení provozu nadzemních částí metra.

Guvernér sousedního státu New Jersey Philip Murphy vyhlásil mimořádný stav od nedělního večera a připravil občany na to, že většina autobusových a vlakových spojů nepojede. NWS hlásí, že v pondělí ráno bouře zasáhla části Pensylvánie a sever New Jersey, kde leží přes 30 centimetrů sněhu. Hodně sněhu už má i Filadelfie. Sněžení v některých oblastech doprovází silný vítr, který může způsobit výpadky proudu.

Letiště ruší lety

Počasí zkomplikovalo vakcinaci také ve Washingtonu, Filadelfii i New Jersey. K přerušení očkování v New Yorku de Blasio řekl, že nechce, aby se občané přesunovali do očkovacích center za vánice a vichru. Ve městě zatím bylo očkováno 800 tisíc lidí, hlásit se mohou občané starší 65 let a pracovníci vybraných profesí.

Newyorské letiště La Guardia v pondělí zrušilo všechny lety, Kennedyho letiště většinu. Filadelfské letiště má v pondělí asi sto zrušených letů a několik zpožděných, podobně na bostonském Loganově letišti zrušili 200 letů.