K vlastnictví paláce u Černého moře se přihlásil Putinův přítel Rotenberg

Oligarcha a jeden z nejbohatších Rusů Arkadij Rotenberg se přihlásil k vlastnictví honosného sídla u Černého moře, které podle týmu opozičníka Alexeje Navalného patří ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Rotenberg, jenž patří mezi lidi blízké šéfovi Kremlu, se k sídlu přihlásil v prohlášení pro ruský kanál Mash, který působí na síti Telegram. Video, v němž Navalného tým o paláci informoval, mělo v Rusku velký ohlas a během desíti dnů přesáhlo sto milionů zhlédnutí.

Rotenberg uvedl, že nemovitost koupil před dvěma roky a chce v ní zřídit hotel. Oligarcha má velmi blízko k prezidentu Putinovi, se kterým trénoval judo.

Rotenberg je na seznamu sankcí, které USA zavedly po ruské anexi Krymu. Jedna z Rotenbergových firem skončila v roce 2018 na sankčním seznamu Evropské unie, protože se podílela na stavbě silničního mostu, který propojil Krymský poloostrov s ruským územím.

Video s názvem „Palác pro Putina“ dosáhlo od svého zveřejnění v polovině ledna přes sto milionů zhlédnutí na platformě YouTube. Kritik Kremlu, který je nyní ve vazbě, ve videu sděluje, že rezidence patří Putinovi, stála sto miliard rublů (zhruba 28 miliard korun) a její výstavbu umožnilo promyšlené korupční schéma v prezidentově vnitřním okruhu.

Kreml tvrzení o tom, že sídlo patří Putinovi, odmítl. Mluvčí prezidenta uvedl, že nemovitost vlastní skupina podnikatelů.