USA musí být připravené přijmout tvrdá opatření proti Číně, řekl poradce Bílého domu

Spojené státy musí být připravené přijmout proti Číně taková opatření, že Peking pocítí důsledky svých kroků vůči ujgurským muslimům v oblasti Sin-ťiang, tvrdých zákroků v Hongkongu i výhrůžek vůči Tchaj-wanu. Prohlásil to v pátek poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan, kterého citovala agentura Reuters.

Při projevu v Americkém mírovém institutu Sullivan dodal, že Washington by se měl v těchto otázkách vyjadřovat jasně a důsledně. Spojené státy podle něho musí být „připraveny jednat a dát Číně pocítit důsledky“. Neupřesnil však, jaké konkrétní kroky by americká strana měla přijmout.

Sullivan také uvedl, že postup vůči Číně představuje jedno z hlavních témat, o kterém chce nová administrativa jednat se svými evropskými spojenci. „Čína je na špičce seznamu věcí, ve kterých bychom měli postupovat společně,“ uvedl.

Bidenova vláda už naznačila, že hodlá pokračovat v tvrdém postupu vůči Číně, o který usiloval předchozí prezident Donald Trump. Chce přimět Peking například ke spolupráci v otázce klimatických změn.

Naše zájmy převažují nad rozdíly, tvrdí Čína

Ke vztahům se Spojenými státy se v pátek vyjádřil čínský viceprezident Wang Čchi-šan. Podle něj nad rozdíly mezi USA a Čínou převažují oblasti, kde mají obě strany společné zájmy. Vztahy mezi oběma velmocemi by se podle něj měly nést v duchu nekonfliktního jednání, vzájemného respektu a spolupráce, ze které mohou těžit Washington i Peking.

Nová administrativa se vyjádřila k několika oblastem, jež tvoří ve vztazích s Čínou třecí plochu. Ministr zahraničí Antony Blinken podpořil prohlášení svého předchůdce Mikea Pompea o tom, že jednání Číny vůči etnické menšině Ujgurů představuje genocidu. USA také podpořily Tchaj-wan, který v poslední době čelí sílícímu tlaku ze strany Číny.

V pátek Čína důrazně varovala Tchaj-wan, který považuje za svou provincii, aby se nesnažil vyhlásit nezávislost. „Vyhlášení nezávislosti by znamenalo válku,“ uvedla čínská vláda. Varování Pekingu přišlo několik dní poté, co Čína vystupňovala vojenské aktivity v blízkosti Tchaj-wanu.