Johnson navštívil Skotsko. Pokouší se zvrátit sílící podporu pro referendum o nezávislosti

Události: Johnson navštívil Skotsko (zdroj: ČT24)

Boris Johnson navštívil Skotsko. Pandemie podle něj ukázala na výhody, které mu plynou ze skutečnosti, že je součástí Spojeného království. Britský premiér se pokoušel cestou na sever země zastavit sílící podporu pro nové referendum o nezávislosti motivované mimo jiné odporem většiny Skotů z brexitu. Navštívil připravované očkovací centrum a zajel i do továrny firmy Valneva. Se skotskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou se ale nesetkal.

Návštěva britského premiéra je jedno z hlavních témat ostrovních médií. Johnson se v několika budoucích měsících bude snažit Skoty přesvědčit o výhodách společenství s Anglií. Průzkumy provedené v posledním čtvrt roce totiž ukazují, že podpora skotské samostatnosti je nejvyšší za posledních několik let.

Předním hlasem pro odtržení je skotská první ministryně Nicola Sturgeonová. Ta ještě před samotnou návštěvou premiérovi vzkázala, že by jí měl zvážit, protože se podle ní nejedná v současné situaci o nezbytnou pracovní cestu.

Britský premiér i tak do Skotska přicestoval. V Glasgow se setkal s vojáky, kteří připravují očkovací centrum, a zajel i do továrny, kde se, pokud projde schválením, bude vyrábět nová vakcína od firmy Valneva.

Johnson nové referendum nevypíše

Johnson oznámil, že nevypíše další referendum o samostatnosti Skotska. Poslední se totiž konalo teprve v roce 2014. Většina Skotů se tehdy vyjádřila proti odtržení. „Premiér Johnson také vznesl rétorickou otázku, že zatím neslyšel odpověď na to, co se stane s královskou rodinou, librou, zahraniční politikou nebo armádou. Poukázal tedy na to, že toto téma není na stole,“ tvrdí zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal.

Podpora referenda ale ve Skotsku rychle roste, čemuž napomohly i komplikace spojené s brexitem. „Podle posledních dvaceti průzkumů většina Skotů po brexitu nově říká, že by byla pro odchod ze Spojeného království. Skoti chtějí být samostatným evropským státem. Nepomáhá ani to, že Boris Johnson je v zemi velice nepopulární,“ dodává Vostal.

Podle britských médií Johnsonova cesta ukazuje, že je samotná existence Velké Británie v ohrožení. Britský národní deník The Times varuje, že Johnson musí nutně získat srdce a mysl skotského obyvatelstva. Finanční deník The Financial Times píše, že se nyní vede bitva o to, zdali se zachová 313 let staré spojenectví.