Pandemie ve světě: Evropě chybí vakcíny, Německo zakazuje vstup ze zemí s variantami covidu

Německo od soboty přinejmenším do 17. února zakazuje vstup z oblastí s výskytem nakažlivějších variant koronaviru, mezi které patří například Portugalsko, Irsko či Velká Británie. Evropa se potýká i s nedostatkem vakcín. Omezení dodávek vakcín po firmách Pfizeru a AstraZenece oznámila i společnost Moderna. Výpadek se týká Itálie nebo Polska. Maďarsko zase kvůli nedostatku vakcín objednává látky z Ruska a z Číny, Velká Británie má nasmlouvanou novou vakcínu Novavax.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Rozhodnutí německé vlády o zákazu vstupu potvrdilo agentuře DPA ministerstvo vnitra. Opatření se z evropských zemí vztahuje na Portugalsko, Irsko a Británii, z neevropských pak na Brazílii a Jihoafrickou republiku a od neděle začne omezení platit i pro africké Lesotho se Svazijskem.

Opatření zakazuje leteckým, železničním, autobusovým a lodním společnostem dopravovat od soboty do Německa osoby z oblastí s výskytem nebezpečnějších variant koronaviru. Výjimky budou mít nákladní doprava, lidé žijící v Německu, zdravotní personál, ambulantní lety, převoz orgánů k transplantaci či cesty z nezbytných humanitárních důvodů. Opatření se nebude vztahovat ani na tranzitní cestující a na posádky letadel a lodí.

Největší dopad bude mít omezení na letecké společnosti. Jen aerolinky Lufthansa podle agentury DPA podnikají týdně 55 letů do postižených regionů. Ne všechny lety musí být zrušeny, díky výjimkám bude jejich provoz dále možný.

České republiky, kterou Německo kvůli vysoké míře infekce hodnotí jako epidemicky vysoce rizikovou zemí, se nové omezení netýká. Pro cesty z Česka do Německa tak nadále platí povinnost koronavirového testu ještě před překročením hranic a poté nástup do desetidenní karantény, kterou je možné po pěti dnech ukončit dalším testem. Výjimku z karantény mají čeští pendleři, kteří se v Bavorsku musí každých 48 hodin nechat testovat. V Sasku přeshraničním pracovníkům postačují dva testy týdně. 

Méně vakcín od Moderny dostane Itálie i Polsko

Vakcína firmy AstraZeneca získala v pátek večer doporučení k registraci od Evropské agentury, což by mohla Evropská komise potvrdit už několik hodin po zveřejnění stanoviska. Problém s nedostatkem vakcín to ale pravděpodobně rychle nevyřeší, EU už se navíc s AstraZenecou pře o plnění smluv. Firma plánuje totiž vakcín dodat méně. Omezení dodávek po Pfizeru a AstraZenece navíc oznámila i společnost Moderna. 

„Moderna nás právě informovala, že v týdnu od 9. února dostaneme z plánovaných 166 tisíc dávek jen 132 tisíc, tedy o 20 procent méně,“ oznámil v pátek italský vládní komisař pro nouzové situace Domenico Arcuri. „Roste náš údiv i starosti. Chybí nám už nejméně 300 tisíc dávek vakcín, které jsme měli dostat, a nedostali,“ dodal. Itálie dosud aplikovala na 1,7 milionu dávek vakcín, obě potřebné dávky dostalo na 392 tisíc lidí.

Tamní vláda oznámila, že investuje 81 milionů eur (asi 2,1 miliardy korun) do vlastní vakcíny, kterou vyvíjí italská farmaceutická firma ReiThera a která by mohla být dostupná v září. Italská vláda také před několika dny uvedla, že kvůli zpožděným dodávkám vakcín zvažuje žalobu na společnosti Pfizer a AstraZeneca.

Moderna podle agentury PAP vyrozuměla i polské úřady, že v únoru obdrží o čtvrtinu méně vakcín, než Polsko čekalo: namísto 400 tisíc dávek jen 300 tisíc. 

„Staví nás to do velice nepohodlné situace. Je to situace, které nerozumíme a kterou neakceptujeme,“ řekl Michal Kuczmierowski z agentury hmotných rezerv. Dodal, že podobně na tom jsou i další členské země Evropské unie. Moderna měla podle něj dodat do Polska v prvním čtvrtletí celkem 840 000 dávek a firma prý slibuje, že tak učiní, nejspíše ale až v březnu.

Podle Orbána jsou v otázce vakcín Číňané nejinformovanější

Maďarské regulační úřady už schválily k použití vakcínu od čínského výrobce Sinopharm. Maďarský premiér Viktor Orbán předtím uvedl, že Budapešť může již v pátek nebo v sobotu s čínskou firmou podepsat dohodu o nákupu vakcín. Orbán odkázal na Srbsko, které minulý týden jako první evropská země začalo s hromadným očkováním čínskou vakcínou; od Sinopharmu Bělehrad dosud obdržel milion dávek.

Maďarsko již minulý týden nakoupilo ruskou očkovací látku Sputnik V a oznámilo i jednání s čínským výrobcem. Budapešť může dohodu se Sinopharmem podepsat okamžitě, jelikož má v čínský přípravek největší důvěru, uvedl Orbán. S jeho pomocí by pak mohlo Maďarsko naočkovat do března až 1,7 milionu lidí.

„Číňané mají s tímto virem nejdelší zkušenost, takže jsou nejspíš nejlépe informovaní,“ zdůvodnil Orbán svou důvěru v čínskou očkovací látku. V Maďarsku, které má 9,8 milionu obyvatel, bylo podle vládních údajů doposud očkováno přes 161 tisíc lidí vakcínami od Pfizeru a Moderny. Masové vakcinaci brání nedostatečné množství očkovacích látek přicházejících přes EU, uvedl Orbánův mluvčí. Brusel naopak vyzývá ke společnému postupu.

Ruskou vakcínu naopak striktně odmítá Ukrajina, kde se teprve chystají na registraci vakcín. Parlament v pátek schválil návrh zákona, který umožní její urychlení pro nouzové použití. Zákon zároveň zakazuje schválení vakcín vyrobených v Rusku, se kterým má Kyjev nepřátelské vztahy. Ukrajinská vláda chce začít očkovat v únoru, kdy očekává 100 tisíc až 200 tisíc dávek preparátu vyvinutého společnostmi Pfizer a BioNTech z programu COVAX zřízeného pro země s nízkými a středními příjmy.

Francie v neděli přivře hranice

Francie uzavře od neděle hranice pro vstup ze zemí mimo Evropskou unii, výjimku budou mít pouze cesty ze závažných důvodů. Vstup ze zemí EU bude možný pouze s negativním PCR testem. Uzavřena má být i část nákupních center, oznámil premiér Jean Castex.

Francouzská média v posledních dnech spekulovala o zavedení další celoplošné uzávěry. „Můžeme si dát ještě šanci, abychom se jí vyhnuli,“ řekl Castex s tím, že vláda se snaží uzávěře předejít. Nutnost prokazovat se negativním PCR testem platí již od neděle pro cestující využívající leteckou či námořní dopravu. Teď se povinnost rozšíří i na cestující po zemi. Výjimku budou tvořit pouze pendleři.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vláda přikročila také k uzavření velkých nákupních center s plochou nad 20 tisíc metrů čtverečních. Opatření bude platné rovněž od neděle. Castex dále uvedl, že policie bude provádět zvýšené kontroly zakázaných večírků, nelegálně otevřených restaurací či porušování nočního zákazu vycházení, který platí od 18:00.

Londýn si zajistil 60 milionů dávek nové vakcíny

Americká společnost Novavax oznámila, že její vakcína proti covidu-19 má podle klinických testů provedených v Británii účinnost 89,3 procenta. Proti nakažlivější britské variantě chrání s účinností 85,6 procenta. Firma podtrhla, že efektivitu zkoumala v době, kdy se v zemi tato varianta již mohutně šířila. Zprávu přivítal britský premiér Boris Johnson s tím, že vakcínou se budou zabývat tamní lékové úřady. Londýn si již zajistil 60 milionů dávek.

Třetí fáze klinických testů se v Británii podle Novavaxu zúčastnilo 15 tisíc dobrovolníků ve věku 18 až 84 let, 27 procent z nich bylo starších 65 let. Prvotní zhodnocení účinnosti se zakládá na 62 případech covidu-19, které se mezi dobrovolníky vyskytly. Ve skupině osob, které dostaly placebo, se nakazilo 56 lidí, šest případů bylo pozorováno ve skupině očkované účinnou látkou. Za více než polovinou případů covidu-19 zaznamenaných v obou skupinách stála britská varianta.