Z čínského dolu vyprostili dalších devět mrtvých horníků, jeden se stále pohřešuje

Dalších devět z 22 horníků, které před dvěma týdny v dole na zlato uvěznila exploze, bylo od neděle nalezeno mrtvých. Počet obětí neštěstí tím vzrostl na deset. Informovala o tom agentura AP den poté, co se záchranářům podařilo z dolu vyprostit jedenáct přeživších. Jeden z horníků se stále pohřešuje.

Neštěstí se stalo 10. ledna v dole na zlato nedaleko města Jen-tchaj v provincii Šan-tung na východě Číny. V podzemí, více než šest set metrů od vstupu do šachty, uvázlo celkem dvaadvacet lidí. Výbuch vážně poškodil přístup na dno dolu a komunikační kabely.

Záchranáři ale v minulém týdnu zaslechli údery do potrubí, jimiž část horníků dala najevo, že jsou stále naživu. Záchranáři potom úzkou šachtou poslali zavaleným horníkům tekutiny a léky a od soboty jim podávali běžnou stravu. Varovali nicméně, že může trvat dalších patnáct dní, než se k horníkům dostanou, protože na cestě k nim jsou značné překážky.

Tyto předpovědi se nakonec nepotvrdily a jedenáct mužů bylo v neděli vytaženo na povrch. Jeden horník, který byl ve stejné části dolu, podlehl již minulý týden svým zraněním.

Pátrání po posledním horníkovi pokračuje

Po vyproštění přeživších se záchranáři spustili do dolu, kde v různých sekcích našli devět bezvládných těl. „Od nedělního odpoledne záchranáři neustávali v pátrání a našli dalších devět uvázlých horníků. Ti však byli, bohužel, všichni mrtví,“ řekl starosta města Jen-tchaj státní televizi CCTV. Některé z obětí pravděpodobně zemřely hlady, další zabila exploze, napsal čínský list Global Times. Po pohřešovaném záchranné týmy nadále pátrají.

Příčiny výbuchu zatím nejsou známy. Neštěstí v čínských dolech bývají poměrně častá, protože mnohdy se tam nedodržují bezpečnostní předpisy. Loni podle čínských úřadů v zemi při důlních neštěstích zahynulo 573 lidí.