Vláda musí jednat, tvrdí Biden. Dvěma exekutivními příkazy chce pomoci zasaženým pandemií

Americký prezident Joe Biden podepsal dvě exekutivní nařízení, která mají pomoci lidem, jejichž ekonomická situace se zhoršila kvůli pandemii koronaviru. Jedno rozhodnutí rozšiřuje potravinovou pomoc a umožní rozeslat stimulační šeky Američanům s velmi nízkým příjmem. Druhé je zaměřeno na zvýšení minimální mzdy federálních zaměstnanců.

V krátkém vystoupení před podpisem Biden řekĺ, že v USA se prohlubuje ekonomická krize a že vláda musí velmi rychle pomoci těm, kteří se ocitli ve vážných problémech. „Vláda musí jednat rozhodně a odvážně a pomoci Američanům, kterým se snížily příjmy a kteří stěží vycházejí,“ řekl prezident.

Páteční příkazy umožní poskytnout pomoc nad rámec stimulačních opatření v hodnotě 1,9 bilionu dolarů (41 bilionů korun), jež se vláda chystá prosadit a získat pro ně souhlas Kongresu. Jejich smyslem je podpořit hospodářský růst a urychlit očkování proti covidu-19.

Podepsané dekrety umožňují zvýšit potravinovou pomoc dětem, jimž obživu zajišťují hlavně jídla podávaná ve škole. V době, kdy většina škol vyučuje na dálku, je k dispozici nemají. Příkaz také umožňuje lidem udržet si právo na příspěvky v nezaměstnanosti i v případě, že odejdou ze zaměstnání s odůvodněním, že v něm ohrožují své zdraví.

V USA zemře až 600 tisíc lidí, odhaduje Biden

Druhý příkaz rozšiřuje ochranu zaměstnanců ve federálním sektoru a zvyšuje minimální hodinovou mzdu na 15 dolarů (322 korun).

Biden odhaduje, že ve Spojených státech s covidem-19 zemře až 600 tisíc lidí, dosud jich je přes 410 tisíc. Prezident řekl, že jeho plán prosadit téměř dvoubilionový stimulační balík podporují podnikatelé, odbory i Wall Street, ale jednat je třeba hned.

„Mnoho Američanů má potíže. Virus se šíří, rodiny začínají hladovět. Lidé riskují, že budou vystěhováni z bytů, a znovu přibývá lidí bez práce. Musíme jednat, bez ohledu na to, jak se na to díváte. Pokud budeme reagovat nyní, naše ekonomika posílí jak z krátkodobého, tak dlouhodobého hlediska,“ věří Biden.