Šéf Evropské rady Michel vyzval k propuštění Navalného. Ten se dle svých slov nechystá zabít

Předseda Evropské rady Charles Michel v telefonátu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem vyzval Moskvu k propuštění uvězněného opozičního vůdce Alexeje Navalného. Informoval o tom jeho úřad v tiskové zprávě. Tuto výzvu ve čtvrtek večer podpořili prezidenti a premiéři unijních zemí, kteří zatčení Navalného jednotně odsoudili. Navalný z žaláře vzkázal, že nehodlá spáchat sebevraždu. Jeho příznivci chystají na sobotu demonstrace, ruské úřady hrozí jejich potlačením.

Michel Putinovi sdělil, že EU je jednotná ve výzvě k okamžitému propuštění Navalného a vyšetření pokusu o jeho vraždu. Uvedl také, že Unie požaduje, aby Rusko respektovalo základní Navalného práva.

Navalnyj, který je pokládán za nejvážnějšího Putinova oponenta na ruské politické scéně, byl zatčen hned po nedělním příletu do Moskvy z Německa. V Berlíně se zotavoval ze srpnového pokusu o otravu, který on připisuje Putinovi a jeho tajné službě FSB. Také mezinárodní skupina investigativních novinářů uvedla, že za útokem je FSB a že jeden z jejích agentů Navalnému nevědomky vyzradil, jak ho otrávili.

Kreml obvinění odmítá a zpochybňuje, zda byl politik vůbec otráven, přestože otravu zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok potvrdily laboratoře v Německu, Francii a Švédsku a také Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Nechystám se oběsit, infarkt je vyloučen, vzkázal Navalnyj

Navalnyj nyní v moskevské cele čeká na soud, který jej podle ruských médií nejspíše pošle na 3,5 roku do vězení pod záminkou neplnění pravidel dříve uloženého podmíněného trestu.

Opoziční politik v pátek z žaláře vzkázal, že je v dobrém fyzickém i psychickém stavu a nehodlá páchat sebevraždu. „Pro všechny případy oznamuji: nemám v plánu se oběsit na okenní mříži, nebo si podřezat žíly či hrdlo obroušenou lžící. Také velmi opatrně chodím po schodech. Každý den mi měří tlak – je jako u kosmonauta, takže náhlý infarkt je vyloučen,“ píše se ve zprávě publikované na Navalného instagramovém účtu.

Ve vzkazu rovněž děkuje příznivcům za sdílení videa, které zveřejnil jeho tým tento týden, a v němž opoziční politik představuje výsledky vyšetřování svého Fondu boje s korupcí týkajícího se luxusní rezidence na pobřeží Černého moře, která podle něj patří ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Příznivci Navalného svolávají na sobotu demonstrace, aby dosáhli jeho osvobození. Kreml označil chystané protesty za nepřípustné a ruské úřady v předvečer akce pozatýkaly nejbližší Navalného spolupracovníky. Například Navalného mluvčí Kiru Jarmišovou, kterou policisté zatkli ve čtvrtek, soud v pátek poslal na devět dní do vězení.

Ruské úřady varují nejen před účastí na nepovolených akcích, ale slibují postih i za výzvy k účasti zejména mladých lidí. Moskevská policie varovala, že potlačí veškeré nepovolené demonstrace.

Na postupu vůči Rusku se země EU neshodnou

Zatímco v odsouzení postupu Moskvy jsou členské země jednotné, v pohledu na další postup vůči Rusku nikoli. Zejména pobaltské státy či Polsko volají po potrestání některých činitelů či subjektů, další země, jako například Německo, Francie či Maďarsko, jsou vůči možným postihům opatrnější.

Ministři zahraničí budou o společném postupu jednat v pondělí v Bruselu. K přijetí sankcí je potřeba jednomyslný souhlas všech zemí.

Unie v říjnu za otravu Navalného zařadila na sankční seznam šest ruských představitelů a státní chemický ústav. Europoslanci ve čtvrtečním usnesení vyzvali, aby EU nejen rozšířila tento seznam o lidi odpovědné za jeho zatčení a uvěznění, ale aby též potrestala oligarchy blízké Kremlu, což dříve navrhl sám Navalnyj.

Podle evropských poslanců by se také měla zastavit stavba plynovodu Nord Stream 2. Ta má však přes poslední vývoj stále podporu Německa, a je proto nepravděpodobné, že by státy tuto výzvu poslanců vyslyšely.