Turecko zakázalo reklamu na Twitteru a Pinterestu. Firmy nemají v zemi zastoupení

Turecko na základě nového zákona o dohledu nad sociálními sítěmi vydalo zákaz zveřejňování reklamy na sítích Twitter, Pinterest a Periscope. Informovala o tom v úterý agentura Reuters. Podle telekomunikačního úřadu BTK provozovatelé sítí nesplnili pravidlo, podle něhož musejí mít tyto platformy nově místní zastoupení v Turecku. Facebook či YouTube se nařízení podřídily.

Turecko loni přijalo zákon, který mimo jiné nařizuje, aby velké zahraniční sociální platformy s více než jedním milionem denních uživatelů měly v zemi místní zastoupení. Pokud tak neučiní, mohou soudy postupně zredukovat jejich internetové působení v zemi až o 90 procent.

Kritikové tvrdí, že Ankara pomocí nového zákona získala možnost lépe kontrolovat sociální sítě a bude mít vliv i na zveřejňování obsahu. Podle nich toho může zneužít k potírání opozice.

Facebook se rozhodl zástupce v Turecku jmenovat v pondělí, těsně předtím, než rozhodnutí o zákazu reklamy vyšlo v úředním věstníku. Zároveň ale uvedl, že zastoupení zruší v případě, kdy by čelil ze strany vlády tlaku ohledně zveřejňovaného obsahu.

„Toto rozhodnutí nemění zásady komunity Facebooku ani celosvětově platný proces hodnocení vládních požadavků. Pokud v těchto oblastech budeme čelit nátlaku, svého zástupce stáhneme zpět,“ uvedla v prohlášení společnost Facebook.

„Kritická média byla v Turecku umlčena“

Síť YouTube tentýž krok učinila už minulý měsíc. Twitter, jeho streamovací platforma Periscope ani aplikace pro sdílení obrázků Pinterest zatím krok Turecka nekomentovaly. Blokování přístupu k sociálním sítím a internetovým stránkám v Turecku není nic nového.

Lidskoprávní organizace nicméně upozorňují, že úřady nyní dostanou možnost odstranit konkrétní příspěvky a získají přístup k údajům uživatelů. „Mainstreamová, kritická média v Turecku byla v podstatě umlčena. Je tedy jen logické, že vláda začne pronásledovat lidi na sociálních médiích,“ uvedl Andrew Gardner z Amnesty International.

„Jsme rozhodnutí udělat vše pro ochranu dat, soukromí a práv našich občanů. Nikdy nedovolíme, aby v Turecku zvítězil digitální fašismus a neúcta k pravidlům,“ napsal na Twitteru náměstek ministerstva dopravy Ömer Fatih Sayan, které má telekomunikace v gesci.