Během pátečního zemětřesení v Indonésii zemřelo více než osmdesát lidí

Nejméně 84 mrtvých si vyžádalo zemětřesení, které v pátek zasáhlo indonéský ostrov Sulawesi. Vyplývá to z nejnovější bilance, kterou zveřejnily indonéské úřady. Zraněno bylo více než 900 lidí, z toho 300 vážně. Přes 30 tisíc lidí přišlo o střechu nad hlavou.

Epicentrum zemětřesení o síle 6,2 stupně, které udeřilo v noci na pátek místního času, se nacházelo šest kilometrů od města Majene, kde zahynulo jedenáct osob. Nejvíce mrtvých, celkem 73, pochází z města Mamuju.

Zemětřesení poškodilo či zcela zničilo stovky domů, nákupní centrum, nemocnici a několik hotelů. Po něm přišlo více než 39 následných otřesů.

Záchranáři stále neztrácejí naději, že by pod troskami mohli najít někoho živého. „Každá minuta je klíčová ve snaze zachránit lidi uvízlé pod zřícenými budovami,“ uvedl vedoucí indonéské pobočky Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce Jan Gelfand. Záchranářům se zatím podařilo vytáhnout ze sutin 18 přeživších, sdělil Didi Hamzar z indonéského úřadu pro řešení katastrof.

Otřesy půdy rovněž zničily řadu mostů a silnic a některé lokality v okrese Majene jsou přístupné jen pěšky, což komplikuje distribuci humanitární pomoci. Indonéská armáda oznámila, že do postižené oblasti vyslala pět letadel se záchranáři, potravinami, léky, přikrývkami, stany a pitnou vodou. Evakuovaní lidé si stěžují, že se k nim humanitární pomoc dostává zatím jen pomalu.

Indonésie a jejích 17 tisíc ostrovů a ostrůvků leží na rozhraní tří velkých tektonických desek, a zemětřesení jsou tam proto častá. V roce 2018 Sulawesi zažilo silné zemětřesení a následnou ničivou vlnu tsunami, která si vyžádala přes dva tisíce obětí.