USA se rozhodly zvýšit cla na některé výrobky z unijních zemí. Evropa chce hledat řešení s novým prezidentem

Události: USA zvýšily cla na některé výrobky z EU (zdroj: ČT24)

Spojené státy se koncem roku rozhodly zvýšit cla na dovoz vybraných produktů z Evropské unie. Americké stanovisko je dalším krokem v dlouholetém sporu mezi Washingtonem a Bruselem kolem podpory výrobců civilních letadel. Evropská komise řekla, že tento krok narušil rozhovory o řešení sporu. Doufá přitom, že se jí podaří najít řešení s nově nastupujícím americkým prezidentem Joem Bidenem.

Spor o podporu leteckého průmyslu mezi USA a EU se táhne zhruba šestnáct let. Brusel napadá Spojené státy, že nepřiměřeným způsobem podporují společnost Boeing, která vyrábí letadla. V minulosti proto kvůli tomuto sporu zavedl cla.

Washington odpověděl odvetou, uvalil stejné omezení na dovoz francouzských a německých vín či pálenek. Podle zpravodaje ČT v Bruselu Lukáše Dolanského by se mělo právě toto clo nově zvednout o 25 procent. „Znamená to komplikaci jak pro evropské výrobce, tak i americké restauratéry, kteří jsou teď navíc zasaženi koronavirovou krizí. Snaží se uspět na trhu a navýšení cla jim v tom nepomáhá,“ kostatuje Dolanský.

Evropská unie nyní podle něj vyčkává, jak se vyvine situace v USA ohledně nástupu nového prezidenta Bidena a jeho administrativy. „EU chce navázat lepší vztahy a snaží se tento spor nějakým způsobem vyřešit. Je hluboký a otázka je, jestli se nové americké administrativě podaří v této celní válce nějak pohnout,“ dodal zpravodaj.

Země EU uvažují o uvalení digitální daně

Podle zvyklostí následuje po uvalení cel stejná odpověď druhé strany. Odcházející americký prezident Donald Trump dříve na EU uvalil celní omezení pro dovoz oceli a hliníku. Unie na rozhodnutí reagovala tím, že uvalila cla na ikonické americké výrobky, jako jsou motocykly Harley Davidson nebo whiskey. 

Vztahy mezi EU a USA rovněž otřásá problém takzvané digitální daně. „Některé unijní země se domnívají, že je nefér to, co se děje na ekonomickém poli. Jde o technologické společnosti jako Google, Amazon nebo Facebook, které odvádějí své zisky mimo EU,“ přibližuje problém Dolanský. V některých státech se proto mluví o uvalení digitální daně na tyto podniky, Francie už tento krok podnikla.