Indonésie propustila z vězení radikálního duchovního Bashira, který je spojovaný s útoky na Bali

Indonéský radikální duchovní Abu Bakar Bashir, jenž je považován za strůjce teroristických útoků na ostrově Bali z roku 2002, je opět na svobodě. Z vězení vyšel poté, co si odpykal většinu z patnáctiletého trestu, který mu soud vyměřil za financování výcviku teroristů. Austrálie, která při atentátech na Bali přišla o desítky svých občanů, osvobození Bashira kritizovala.

Dvaaosmdesátiletý Bashir je známý především jako duchovní vůdce zakázané teroristické organizace Jemaah Islamiah (JI), která je podezřelá z provedení několika teroristických útoků, včetně atentátů na Bali, při nichž přišlo o život 202 lidí, většinou cizinců.

V roce 2005 byl v souvislosti s útoky odsouzen, odvolací soud ale rozsudek zrušil, píše web stanice BBC. Sám Bashir jakýkoli podíl na atentátech popírá. 

Z vězení byl nyní propuštěn poté, co mu byl zkrácen trest za čin nesouvisející přímo s atentáty.  V červnu 2011 ho soud poslal na patnáct let do vězení za podporu a financování výcvikového tábora pro teroristy v indonéské provincii Aceh. Výcvik tam podstupovali členové téměř všech známých extremistických skupin v zemi.

Při útocích na turistickém ostrově Bali zahynulo také 88 Australanů. Australský premiér Scott Morrison řekl, že propuštění Bashira „vzbuzuje obavy přátel a příbuzných Australanů, kteří na Bali v roce 2002 zemřeli“. „Ti, kdo jsou zodpovědní za vraždy Australanů, jsou nyní na svobodě. Svět někdy není spravedlivý,“ podotkl Morrison, jehož vláda dlouho vyzývala k tvrdším trestům pro osoby zodpovědné za atentáty.

Bashir se hodlá vrátit do školy, která je spojována s extremismem

Podle BBC vyzvedla radikálního klerika z vězení na předměstí indonéské metropole Jakarty ráno jeho rodina. Bashirův syn podle agentury AP řekl, že jeho otec se nyní bude kvůli pandemii covidu-19 vyhýbat jakýmkoliv aktivitám mimo rodinu. 

Podle bezpečnostních expertů vliv Bashira v Indonésii zeslábl, extremisté by se k němu však mohli začít znovu hlásit, aby zvýšili svou důvěryhodnost. Bashirův syn řekl, že se jeho otec hodlá vrátit na islámskou školu poblíž města Solo v provincii Střední Jáva, kterou v 70. letech založil a jejíž absolventi byli v minulosti spojováni s extremistickými sítěmi a útoky.

Policie se v souvislosti s jeho propuštěním nechala slyšet, že radikálního duchovního bude sledovat. Podle BBC by měl Bashir absolvovat deradikalizační program.