Pošlete děti do školy, vyzval britské rodiče premiér Johnson

Britský premiér Boris Johnson v rozhovoru pro BBC vzkázal rodičům v Anglii, aby své potomky v pondělí poslali do škol. Návrat do školních lavic považuje za bezpečný a připomněl, že vzdělání znamená pro děti obrovský přínos. Podle vůdce opozičních labouristů Keira Starmera ale vláda rodiče i učitele mate. Politici v Německu pak vyzvali k prodloužení celostátní karantény.

Británie v neděli oznámila 54 990 nových případů nákazy za minulých 24 hodin a 454 dalších úmrtí. Británie tak hlásí více než 50 tisíc nově infikovaných už šestý den, celkový počet mrtvých překročil 75 tisíc. Započítána jsou ale jenom úmrtí po 28 dnech od pozitivního testu.

Johnson v nedělním interview připustil, že situace je vážná, a upozornil, že Anglii nejspíš čeká zpřísnění protikoronavirových opatření.

Opozice: Rodiče jsou zmateni

Tvrdí ale, že chodit do školy pro děti s sebou nese „velmi, velmi malé“ nebezpečí nákazy. Nicméně školské odbory zaměstnance základních škol varovaly, že vracet se do práce je nebezpečné, a doporučují, aby všechny školy přešly na distanční výuku.

Vůdce opozičních labouristů Keir Starmer vládu kritizoval a řekl, že „jsou rodiče zmateni a ani vyučující a žáci nemají jasno v tom, kdo se má zítra (v pondělí) do školy vrátit, a kdo ne“.

Většina základních škol v Anglii se v pondělí po vánočních prázdninách otevře, zavřené ovšem zůstanou školy v Londýně a v některých oblastech na jihovýchodě země. Jde o regiony, kde se rychle šíří nová varianta koronaviru. Starmer také řekl, že vláda nemá otálet s dalšími restrikcemi a zavést je do 24 hodin.

Dva miliony očkovaných týdně

Od pondělí bude v Británii k dispozici zhruba 530 tisíc dávek vakcíny proti koronaviru vyvinuté na Oxfordské univerzitě ve spolupráci s firmou AstraZeneca. Johnson připomněl, že se stále očkuje z „několika milionů dávek“ vakcíny od firem Pfizer a BioNTech. „Naočkovali jsme milion lidí – více než zbytek Evropy dohromady,“ upozornil britský premiér. 

Aby Británie získala nad pandemií covidu-19 kontrolu, musí být podle odborníků naočkovány dva miliony lidí týdně. Na otázku, jak vláda chce tohoto počtu dosáhnout, Johnson řekl, že k tomu nemá žádné podrobnosti.

Německo: Prodlužme karanténu

Němečtí politici vyzývají k prodloužení celostátní karantény, jejíž platnost je stanovena do 10. ledna. Bavorský premiér Markus Söder v neděli podpořil prodloužení omezení do konce ledna, nad termínem není ale podle informací německého tisku shoda. V úterý bude o tomto kroku jednat kancléřka Angela Merkelová s premiéry spolkových zemích, píše agentura Reuters. Německo v posledních dnech zaznamenává relativně vysoké denní přírůstky nakažených koronavirem.

„Uzávěra musí být prodloužena do konce ledna. Jakékoliv ukvapené uvolnění (restrikcí) by nás vrátilo výrazně zpět,“ uvedl bavorský premiér Markus Söder.

K opatrnosti vyzval v sobotu také ministr zdravotnictví Jens Spahn. „Čísla (nákazy) jsou stále příliš vysoká, takže musíme prodloužit omezení,“ uvedl televizní stanici RTL. Podle aktuálních údajů bylo v Německu zaznamenáno za posledních sedm dní 140 nových případů nákazy koronavirem na sto tisíc obyvatel. Podle vlády musí číslo klesnout na 50, aby byla epidemie pod kontrolou a mohlo dojít k výraznějšímu rozvolnění.

Podle nedělního vydání deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung v sobotu neformálně jednali o prodloužení celostátní karantény premiéři všech šestnácti spolkových zemí. Podle informací deníku premiéři souhlasí s prodloužením, neshoda ale panuje nad tím, jak dlouho by měla karanténa platit. Část premiérů by chtěla umožnit uvolnění před 31. lednem.

Celkem se nakazilo přes 1,7 milionu Němců

Přísná celostátní karanténa v Německu platí od poloviny prosince. Opatření zahrnují uzavírku škol i všech podniků, které nenabízejí nezbytné zboží či služby. Platí také limit ohledně kontaktu lidí z různých domácností.

Podle nedělních údajů Institutu Roberta Kocha bylo v Německu zaznamenáno za posledních 24 hodin 10 315 nových případů koronaviru. V průběhu týdne ale denní přírůstky vystoupaly i nad 30 tisíc případů. Od začátku epidemie se v Německu nakazilo koronavirem zhruba 1,77 milionu lidí.

Po přepočtu na obyvatele má Německo výrazně méně případů nákazy novým koronavirem než Česká republika.