Šéf ukrajinského ústavního soudu odmítá odejít. Prezident ho odvolal kvůli podezření z korupce

Ukrajinský ústavní soud odmítl jako neústavní a zločinný úterní výnos prezidenta Volodymyra Zelenského o dvouměsíčním odvolání jeho předsedy Oleksandra Tupyckého. Ten ve středu přišel do práce. Prezidenta o odvolání Tupyckého požádal vrchní prokurátor, protože ho považuje za podezřelého, podle médií z korupce, ovlivňování soudců a tajného vlastnictví majetku na Ruskem okupovaném Krymu.

Ústava podle prohlášení ústavního soudu nedává prezidentovi pravomoc sesazovat jeho členy a ani nepočítá s možností odvolat soudce. Zelenskyj podle něj překročil pravomoci. Prohlášení také připomnělo hlavě státu, že zákon počítá s trestní odpovědností státních činitelů za zasahování do činnosti soudů.

Prezident se naopak odvolal na ustanovení ukrajinských zákonů, že osoby, které do funkce jmenoval, smí z této funkce také odvolat. Podle ústavního soudu se ale toto ustanovení nevztahuje na jeho členy.

Spor o reformy

Prezidentův výnos o dočasném odvolání Tupyckého z funkce vyostřil konflikt o protikorupční reformy. Na konci října Zelenskyj navrhl rozpustit ústavní soud poté, co ten rozhodl o neplatnosti některých protikorupčních zákonů. Jako nepřiměřený odmítl postih za nepravdivé informace v majetkových přiznáních a také zrušil klíčové pravomoci národní protikorupční agentury. Verdikt ústavního soudu ohrozil zahraniční pomoc, podmiňovanou právě pokrokem při zavádění reforem a potíráním korupce.

Předsedu ústavního soudu Tupyckého vyšetřovatelé podle tisku podezírají, že ovlivňoval rozhodování soudů v majetkových záležitostech a uplácel svědka. Tupyckyj podle tisku také zatajil vlastnictví pozemků na Krymu, které prý přešly do jeho vlastnictví až po ruské anexi poloostrova.