Chorvatsko odstraňuje následky ničivého zemětřesení. Záchvěvy neustávají

V Chorvatsku pokračují záchranné práce po úterním ničivém zemětřesení, které si vyžádalo sedm obětí a způsobilo značné škody. V nejvíce postižené oblasti měst Sisak, Petrinja a Glina vyvolává strach neustávající řada následných záchvěvů. I když jsou slabší, mohou způsobit další škody na budovách s již narušenou statikou. Experti přitom upozorňují, že některé následné otřesy mohou být opět silné. Český prezident Miloš Zeman vyjádřil chorvatskému protějšku Zoranu Milanovičovi a postiženým rodinám účast.

Po poměrně klidné noci následovaly v Petrinji po šesté hodině ráno tři otřesy o síle 3,9 až 4,8 stupně, sdělila chorvatskému rozhlasu šéfka seizmologické služby Ines Ivančičová. Záchvěvů s intenzitou nad tři stupně podle ní už bylo na 30. Země se podle ní bude třást delší dobu a i menší otřesy mohou v Petrinji a Sisaku ohrozit budovy poškozené už v úterý.

Právě kvůli obavě z dalšího zemětřesení mnoho obyvatel postižené oblasti, která se nachází kolem 50 kilometrů jihovýchodně od Záhřebu, strávilo noc mimo domovy. Starostka Sisaku Kristina Iličová Baničeková chorvatské televizi HRT řekla, že hodně lidí spalo v autech nebo ve stanech a další úřady umístily do bezpečných sálů.

Nemalé škody zemětřesení způsobilo i v hlavním městě Záhřebu. Média informovala o poškození budovy ministerstva obrany, ale i o postižení dalších objektů. Patří mezi ně například barokní kostel svaté Kateřiny. V kostele svatého Marka ve staré části města se zřítila část klenby a škody utrpěl i jižní portál, napsal Večernji list.

Sedm mrtvých a desítky zraněných

Podle médií pět ze sedmi obětí zemětřesení zemřelo v obci Majske Poljane u města Gliny. Patří mezi ně dvacetiletý mladík, na kterého spadla střecha rodinného domu. V sousedním domě zahynuli pod troskami otec se synem. V rozvalinách svého domu našel smrt i starší muž, jehož ženu se záchranářům podařilo dostat ven živou. První oznámenou obětí byla dvanáctiletá dívka, kterou na ulici v Petrinji zabily padající trosky. 

Média uvádějí, že po zemětřesení bylo hospitalizováno se zraněními několik desítek lidí. V Sisaku podle starostky Baničekové evidují pět vážně zraněných osob, které mají většinou fraktury lebky. 

Lidé z celého Chorvatska chtějí postižené oblasti posílat pomoc. Baničeková ale nabádá k trpělivosti, než se zjistí, co přesně bude nejvíce potřeba. „Oblečení máme dostatek, prioritou je voda a konzervované potraviny. Od civilní ochrany budeme také žádat vyhřívané stany,“ řekla.

Pomoc ze zahraničí

Účast dala Chorvatsku najevo řada evropských státníků, kteří nabídli i pomoc. Je mezi nimi Miloš Zeman, který podle sdělení Pražského hradu zaslal svému protějšku Milanovičovi kondolenci. „Dovolte mi, abych Vám i zasaženým rodinám vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým nejhlubší soustrast,“ uvádí se mimo jiné v dopise českého prezidenta.

Podle Rudolfa Kramáře z generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru vyjedou ve středu odpoledne z hasičské základny ve Zbirohu do Chorvatska čtyři nákladní auta s humanitární materiální pomocí. Česko posílá vybavení zhruba za pět milionů korun, mimo jiné stany, spací pytle a osvětlovací techniku.

Pomoc Chorvatsku nabídl už v úterý srbský prezident Alexandar Vučić. „Je mi velmi líto (toho, co se v Chorvatsku stalo) a jsem připraven poskytnout jakýkoli druh technické a finanční pomoci,“ řekl podle srbských médií. Bělehradská televize B92 ve středu informovala, že Vučić vyzval vládu, aby Chorvatsku poslala finanční pomoc ve výši jednoho milionu eur (26 milionů korun).