U ruského souostroví Nová Země se potopila rybářská loď. Zemřelo sedmnáct lidí

V Barentsově moři nedaleko souostroví Nová Země, které patří Rusku, se v pondělí ráno potopila ruská rybářská loď Oněga. Ministerstvo pro mimořádné události informovalo, že se podařilo zachránit jen dva námořníky. Podle agentury TASS se předpokládá, že zbylých sedmnáct členů posádky zřejmě zahynulo.

„Podle předběžných údajů tam kromě dvou zachráněných námořníků nejsou žádní přeživší,“ sdělil agentuře nejmenovaný pracovník záchranných služeb. Loď se podle něj převrátila a potopila za silné bouře. Ledem pokryté plavidlo šlo pod hladinu velice rychle.

Oba zachránění námořníci vypověděli, že posádka před neštěstím vytahovala z moře náklad chycených ryb. Kvůli námraze na straně, na niž byly ryby vytažené, a hmotnosti úlovku loď ztratila stabilitu a naklonila se. V tu chvíli se přes palubu přehnala mocná vlna a plavidlo se potopilo. Bylo to tak rychlé, že posádka nestačila použít záchranné prostředky a spustit záchranné čluny.

Podle zdroje citovaného agenturou TASS byli přeživší v neoprenových oblecích. Oba se snažili udržet na hladině třetího námořníka, který byl podle nich ale rychle vyčerpaný a utopil se. Ostatní členy posádky ztratili z dohledu v okamžiku neštěstí.

Vzhledem k tomu, že v místě zuří bouře se čtyřmetrovými vlnami a panuje mráz až 30 stupňů pod nulou, jsou podle expertů šance dalších námořníků na přežití minimální. Po nezvěstných v oblasti přesto pátrají další čtyři rybářské lodě.