Bělorusové opět protestovali proti Lukašenkovi, někde vypustili balonky v barvách opozice

Stovky lidí znovu demonstrovaly v ulicích běloruských měst a požadovaly konec autoritářského režimu Alexandra Lukašenka. V metropoli Minsku i v dalších městech lidé vypouštěli balonky v barvách opozice, tedy bílé a červené. Hlavním městem prošlo několik protestních pochodů, uvedl zpravodajský portál Telegram. Policie několik lidí zadržela. Demonstrace a manifestace se v Bělorusku organizují tradičně o nedělích už od srpna.

Opozice vyzvala k vypouštění balonků zčásti proto, aby se před silvestrovskými oslavami vyhnula masovému zatýkání. Od počátku protestů před více než čtyřmi měsíci policie zadržela přes 30 tisíc lidí. Demokratické hnutí vedle Lukašenkovy demise žádá vypsání nových voleb a propuštění politických vězňů.

Hromadné zatýkání provází nedělní manifestace proti Lukašenkovi prakticky od poloviny srpna. Od té doby lidé protestují proti výsledkům prezidentských voleb z 9. srpna, které považují za zfalšované. Úřady po volbách opět vyhlásily vítězem šestašedesátiletého Lukašenka, který je ve funkci od roku 1994.

Evropská unie výsledky voleb neuznává a Lukašenka nepovažuje za hlavu státu. V srpnových volbách se mu postavila nynější vůdkyně opozice Svjatlana Cichanouská, která později odešla do litevského exilu.