Rumunský parlament schválil novou vládu premiéra Citsua

Rumunský parlament ve středu schválil novou vládu, kterou po volbách vytvořila koalice středopravicových stran. V čele kabinetu dostal důvěru obou komor zákonodárného sboru dosavadní ministr financí Florin Citsu, který společně s ministry záhy po hlasování složil přísahu.

Na vytvoření vládní koalice se dohodly Národně liberální strana (PNL), aliance reformistů USR-PLUS a strana maďarské menšiny UDMR. Společně mají v parlamentu zhruba 55 procent mandátů. Volby sice 6. prosince vyhrála Sociálnědemokratická strana (PSD), nikdo s ní však nebyl ochoten jít do vlády.

Vládní program, s nímž poslance a senátory seznámil Citsu, a složení navrhovaného kabinetu podpořilo podle agentury Agerpres 260 zákonodárců, přičemž ke schválení stačilo 228 hlasů. Proti hlasovalo 186 členů horní a dolní komory.

Citsu označil za prioritu svého kabinetu překonání koronavirové krize, zmírnění škod, které způsobila, a nasměrování rozsáhlých investic do infrastruktury země.

V nedávných volbách poznamenaných rekordně nízkou účastí překvapivě zvítězila sociálnědemokratická PSD. Nicméně žádná z parlamentních stran nebyla ochotná spolupracovat se sociálními demokraty, jejichž obraz pošramotila obvinění z korupce i kontroverzní reforma soudnictví. Tu prosazovali během svého vládního angažmá od roku 2017 do loňského října.

Liberálové, jejichž vítězství se předpokládalo, skončili druzí. Předseda PNL Ludovic Orban kvůli tomuto neúspěchu odstoupil z funkce premiéra, nicméně v čele strany zůstal.

Florin-Vasile Citsu se narodil v Bukurešti 1. dubna 1972.

Ministrem financí byl Citsu od listopadu 2019. Od prosince 2016 je také členem Senátu.

V roce 1996 absolvoval bakalářské studium na Grinnelově koleji v USA, na Iowské státní univerzitě vystudoval v roce 2001 ekonomii a získal zde doktorát.

Po studiích pracoval v letech 2001 až 2003 jako ekonom v centrální bance na Novém Zélandu a do roku 2005 působil v Evropské investiční bance (EIB).

Byl také konzultantem MMF a do roku 2011 působil na různých pozicích jako investiční bankéř v rumunské pobočce ING Group.

Poté co letos v únoru parlament vyslovil nedůvěru liberální vládě premiéra Ludovica Orbana, pověřil Citsua prezident Klaus Iohannis vedením vlády. Po konfliktu s Orbanem a kvůli nedostatečné podpoře Národně liberální strany (PNL) se Citsu nominace vzdal.

Po prosincových parlamentních volbách, ve kterých PNL překvapivě skončila na druhém místě za opozičními sociálními demokraty (PSD), Orban rezignoval a prezident Iohannis opět pověřil Citsua vytvořením nové vlády, kterou ve středu podpořil parlament. Vládní koalici tvoří PNL společně s aliancí reformistů USR-PLUS a stranou maďarské menšiny UDMR.

Florin Citsu
Zdroj: Inquam Photos/Reuters