Napětí neustává. Arménie i Ázerbájdžán se navzájem obviňují z porušování příměří

Horizont: Napětí v Náhorním Karabachu pokračuje (zdroj: ČT24)

Konflikt v Náhorním Karabachu stále nedospěl úplného konce. Arménie i Ázerbájdžán se navzájem obviňují, že porušují příměří v regionu. Úřady obou států hlásí několik zraněných i ztráty na životech. Obě země si však v pondělí začaly vyměňovat válečné zajatce.

Pole v Karabachu pokryl sníh. Sváry mezi starými nepřáteli ale ani nastupující zima neochladila. Obě strany mluví o čerstvém porušování příměří. Podle Ázerbájdžánu o víkendu přišli o život čtyři vojáci – má jít o první oběti od listopadového příměří. Zprávy o jeho porušování přišly i z Arménie, která oznámila šest zraněných. Jedná se však o informace, které není možné ověřit z nezávislých zdrojů.

„Situace v oblasti už je stabilizovaná. Ruské mírové síly ji dál sledují a podporují komunikaci mezi Arménií a Ázerbájdžánem,“ poznamenal velitel ruských mírových sil v Náhorním Karabachu Rustam Muradov. 

Zatím poslední střety v regionu odstartovaly na konci září. I tehdy vše začalo vzájemným obviňováním z odstřelování. Následovala mobilizace a stanné právo v obou zemích. Iniciativu postupně převzal Ázerbájdžán a Arménie ztrácela. Ukončení bojů zprostředkovalo Rusko. A Moskva na klid zbraní v oblasti dohlíží. Situaci kontrolují zhruba dva tisíce ruských vojáků.

Důležitost tureckého postoje

„V Moskvě je z toho monentálně spokojenost. Ale samozřejmě je to mimořádně citlivé a kdykoliv se to tam může zvrtnout. Výrazně bude záležet na dalším postoji Turecka,“ poznamenal redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup.

Právě bez podpory Ankary by Ázerbájdžán podle analytiků nemohl získat převahu. Podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana to navíc nemusí být konec. „Skutečnost, že Ázerbájdžán osvobodil své území od okupantů, ještě neznamená, že boj skončil,“ tvrdí.

Začala výměna válečných zajatců

Baku nicméně považuje už status quo za jednoznačné vítězství. Minulý týden ho Ázerbájdžán oslavil vojenskou přehlídkou. Arménský premiér Nikola Pašinjan mezitím oznámil, že v zemi bude od 19. prosince platit třídenní státní smutek za padlé během posledních bojů.

Uvedl také, že začal proces výměny vězňů s Ázerbájdžánem. Ruská letadla tak podle Pašinjana brzy dopraví domů 44 Arménů. Začátek tohoto procesu potvrdilo rovněž prohlášení Státního výboru Ázerbájdžánské republiky pro válečné vězně, zajatce a pohřešované. Podle výboru započala výměna v pondělí a během dne byl zajištěn návrat ázerbájdžánských zajatců do vlasti.

První rozsáhlý konflikt o Náhorní Karabach vypuknul na přelomu 80. a 90. let po rozpadu Sovětského svazu. Jerevan dokázal na ázerbájdžánském území vybojovat a uhájit nejen historickou arménskou enklávu, ale i rozsáhlá území, která ji měla chránit. Podstatná část z nich se po posledních střetech vrací pod kontrolu Baku. Ani tento výsledek ale negarantuje definitivní klid.