Europarlament navzdory snahám poslanců jedná na dvou místech. Stěhování se asi jen tak nezbaví

Události: Zasedání Evropského parlamentu (zdroj: ČT24)

Evropští poslanci v pondělí zahájili poslední letošní schůzi. Schvalovat na ní budou třeba dlouhodobý rozpočet Unie. Předseda Evropského parlamentu David Sassoli ji přitom otevřel netradičně – zatímco on byl ve Štrasburku, většina poslanců zasedala v Bruselu.

Další plenární schůzku Evropského parlamentu otevřel Sassoli skoro sám. K ostatním poslancům promluvil z téměř prázdného sálu. Většina Sassoliho kolegů se totiž nacházela v druhém sídle – v belgické metropoli.  

Téma pravidelného stěhování parlamentu mezi Bruselem a Štrasburkem je stejně staré jako parlament samotný. Jenže během koronavirové krize ustalo. Poslanci, pokud nejednali on-line, zasedali v belgickém hlavním městě. Zdálo se přitom, že takto by to mohlo dokonce zůstat.

Nesouhlas Francie

Ukázalo se však, že to nejde. Poslanci sice psali petice a hlasovali, proti se ale vždy postavili Francouzi. S takovou změnou by přitom musely souhlasit všechny státy – včetně Francie. Stěhování tak nepřestalo a zřejmě jen tak nepřestane.

„Ostatní členské státy by měly Francii učinit nabídku, aby parlament mohl nastálo zůstat v Bruselu,“ domnívá se německý europoslanec Peter Liese (ELS).