USA vyřadily Súdán ze seznamu zemí podporujících terorismus

Spojené státy formálně vyřadily Súdán ze seznamu zemí podporujících terorismus. Na Facebooku o tom informoval americký velvyslanec v Chartúmu. Súdán byl na listině od roku 1993 a o jeho vyřazení se hovoří od října, kdy USA zprostředkovaly normalizační dohodu mezi Izraelem a Súdánem a prezident Donald Trump začal připravovat vyjmutí Súdánu ze seznamu. V zemi loni padl režim Umara Bašíra a poté vznikla přechodná vláda.

„Pětačtyřicetidenní lhůta pro informování Kongresu vypršela, ministr zahraničí podepsal rozhodnutí, podle nějž už Súdán není řazen k zemím podporujícím terorismus. Toto rozhodnutí vchází v platnost 14. prosince,“ oznámil velvyslanec USA.

Trump úmysl odstranit Súdán ze seznamu ohlásil 19. října a o čtyři dny později pak súdánští představitelé přistoupili na normalizaci vztahů s Izraelem. Trump Kongres o svém úmyslu vyškrtnout Súdán ze seznamu informoval 26. října.

Letos s normalizací vztahů s Izraelem souhlasily rovněž za prostřednictví USA Spojené arabské emiráty a Bahrajn, nedávno pak také Maroko.

Podle agentury AFP na vyřazení ze seznamu Chartúm čekal od loňska, kdy byl svržen tehdejší prezident Umar Bašír. Mělo by to pomoci súdánské ekonomice, protože zápis na seznam komplikoval obchodování se zahraničními státy a investice do Súdánu. V říjnu přechodná vláda uzavřela mír s povstalci, což v zemi ukončilo sedmnáctiletou občanskou válku. 

Rodiny obětí teroristů protestovaly

Proti vyřazení Súdánu se seznamu protestovaly rodiny obětí útoků z 11. září 2001. Právník části rodin James Kreindler tvrdí, že Súdán před útoky „zásadním a významným způsobem“ pomáhal teroristické organizaci al-Káida, citoval ho web deníku USA Today.

Vyšetřovací komise k útokům došla k závěru, že terorista Usáma bin Ládin sice mezi lety 1991 a 1996 v Súdánu žil, po jeho odchodu ale „súdánská vláda zřejmě veškerý jeho majetek vyvlastnila a on opustil Súdán prakticky bez ničeho,“ cituje USA Today ze zprávy. Ta podle něj dále uvádí, že „bin Ládinův majetek ani nebyl zdrojem peněz pro ál-Káidu“.

Web zároveň připomíná, že Súdán souhlasil s vyplacením odškodného za útok na loď amerického námořnictva USS Cole z roku 2000 a za útoky na velvyslanectví USA v Africe v roce 1998.