V USA budou vakcíny proti koronaviru dostupné od pondělí

Události: USA schválily vakcínu (zdroj: ČT24)

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil mimořádné použití vakcíny proti covidu-19 od americké farmaceutické společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech. První dodávky vakcíny mají být v očkovacích centrech dostupné v pondělí, přednostně dostanou vakcínu zdravotníci a obyvatelé domovů pro seniory.

Doručovací společnosti UPS a FedEx dostanou první balíky s očkovacími látkami v neděli a v pondělí ráno budou vakcíny na 145 místech po celých Spojených státech, řekl generál Gustave Perna, který velí vojenským logistickým operacím. Do dalších 125 nemocnic a zdravotních středisek se dostanou v úterý a do 66 ve středu.

„Buďte bez obav, distribuce už začala,“ uvedl Perna. V první fázi se má distribuovat kolem tří milionů dávek vakcíny, uvedla agentura AP.

Rozvážku vakcíny ztěžuje fakt, že látka se musí převážet za udržení extrémně nízkých teplot kolem minus 70 stupňů Celsia. Společnost Pfizer proto vyvinula speciální přepravní kontejnery se suchým ledem a senzory, které jí umožní na dálku sledovat polohu zásilky a teplotu.

Povolení pro vakcínu od firem Pfizer a BioNTech představuje historický milník v boji s pandemií, která si ve Spojených státech vyžádala téměř 300 tisíc životů. Před USA tutéž vakcínu, u níž se prokázala 95procentní účinnost, schválila Velká Británie, Bahrajn, Kanada, Saúdská Arábie a Mexiko. Očekává se, že její použití brzy schválí i Evropská unie.

O povolení k nouzovému použití požádala FDA pro svou vakcínu už i americká firma Moderna. Panel odborných poradců bude o této očkovací látce debatovat příští čtvrtek.

Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse se ve Spojených státech nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala již u více než 15,8 milionu lidí. S covidem-19 zemřelo více než 294 tisíc infikovaných.