Co nejdříve znovu výrazně omezit volný pohyb lidí, navrhla na Slovensku pandemická komise kabinetu

Události: Koronavirus na Slovensku (zdroj: ČT24)

Sasko již nebude trvat na karanténě pro přeshraniční pendlery, kteří dříve prodělali covid-19 a kteří se následně dostali do kontaktu s nakaženými. Zároveň ale přitvrzuje s vnitřními opatřeními. Epidemická situace je zde nejhorší ze všech šestnácti německých spolkových zemí. Slovensko za čtvrtek zaznamenalo jeden z největších přírůstků nových případů infekce koronavirem. Pandemická komise vlády proto navrhla kabinetu co nejdříve znovu výrazně omezit volný pohyb lidí.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

Právě v pátek přitom na Slovensku vstoupilo v platnost první opatření z dříve ohlášeného nového balíčku omezení, který odborníci označili za nedostatečný. Nově restaurace nesmějí podávat jídlo ani na terasách.

Laboratoře ve čtvrtek potvrdily na pětimilionovém Slovensku nových 2166 infikovaných. Dalších 3023 nakažených odhalily méně přesné antigenní testy, které země začala hromadně používat na podzim, kdy se na Slovensku také konalo plošné testování obyvatel.

„Situace na Slovensku je velmi vážná. Jsme svědky řetězového šíření infekce, které má známky nekontrolovaného šíření,“ řekl ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Dodal, že v přepočtu na obyvatele má Slovensko oproti svým sousedům ještě stále nejnižší přírůstek nakažených.

Pandemická komise doporučuje znovuzavedení zákazu vycházení

Pandemická komise, která je poradním orgánem vlády, doporučila opětovné zavedení faktického zákazu vycházení s výjimkami, jako například na cestu do práce, do školy, pobyt v přírodě či na nákup do nejbližší prodejny. Podobné výrazné omezení platilo před zmíněným plošným otestováním obyvatel, které se uskutečnilo na přelomu října a listopadu.

„Přichází doba, kdy musíme zasáhnout. Čím později lockdown zavedeme, tím déle musí trvat, abychom mohli opatření uvolnit,“ řekl Krajčí. Počty nových případů koronaviru na Slovensku po předchozím poklesu stoupají v posledních zhruba třech týdnech.

obrázek
Zdroj: ČT24

Od příštího týdne zase budou ubytování v hotelech a návštěva lyžařských středisek podmíněny negativním testem. Ještě před Vánocemi budou muset uzavřít prodejny s výjimkou obchodů s nabídkou základních potřeb a prodlouženy budou školní vánoční prázdniny.

Několik slovenských odborníků včetně epidemiologů označilo nová opatření v médiích za nedostatečná. Navíc prý přicházejí pozdě a před Vánocemi nepomohou zvrátit šíření koronaviru.

Na Slovensku od konce listopadu také stoupá počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19. Na plicní formu tohoto onemocnění zemřelo v pětimilionové zemi dosud 1122 lidí.

Události ČT: V Rakousku začalo plošné testování na koronavirus (zdroj: ČT24)

Německo zaznamenalo nejvyšší přírůstek od počátku pandemie

Německo ve čtvrtek zaznamenalo dosud nejvyšší denní přírůstek počtu nakažených koronavirem i nejvyšší denní počet zemřelých s covidem-19. Informoval o tom Institut Roberta Kocha (RKI). Pozitivní test mělo uplynulý den téměř 30 tisíc lidí, s covidem-19 zemřelo 598 infikovaných. Německá kancléřka Angela Merkelová a premiéři šestnácti spolkových zemí budou v neděli jednat o případném přitvrzení protiepidemických opatření.

Z epidemiologického hledska je na tom nejhůře sousední Sasko. To zmírnilo restrikce vůči přeshraničním pendlerům, jinak ale opatření zpřísňuje; od pondělí ve spolkové zemi začnou platit tvrdší restrikce.

Policie v Sasku také podle českého ministerstva zahraničí pokutuje české občany, kteří si přes Německo zkracují cestu. „Týká se to hlavně Šluknovského výběžku. Pokuty dosahují i 150 eur (4000 korun). Podle saské policie v tomto případě nejde o tranzit, ten jinak zůstává nadále možný,“ uvádí ministerstvo zahraničí. „Doporučujeme Německo objíždět!“ dodává. Německá policie sdělila, že průjezd přes spolkovou zemi je pro české občany možný bez porušení karanténních pravidel, pokud cestu nevyužijí k nákupům.

V Bavorsku platí nouzový stav už od středy a provází omezení pohybu i noční vycházení. Od soboty 19. prosince v platnost vstoupí nová, přísnější opatření také v Durynsku a od příštího týdne chystá výrazná omezení veřejného života i Bádensko-Württembersko. 

Izrael chce znevýhodnit lidi, kteří se nenaočkují

Izraelské ministerstvo zdravotnictví zvažuje možnost znevýhodnit občany, kteří se odmítnou nechat očkovat proti covidu-19. Oznámila to izraelská televize, podle níž se neočkovaní lidé budou muset před vstupem do restaurací, na některé společenské akce nebo do letadel prokázat čerstvým negativním testem na koronavirus.

Izrael už obdržel první dodávku vakcín a hodlá začít s očkováním 27. prosince. Vakcína má být dostupná rychle všem, nejen rizikovým skupinám. Podle informace televizní stanice Channel 12 se na ministerstvu zdravotnictví také zvažuje, že zdravotnický personál, který odmítne očkování, nebude smět pracovat na odděleních s pacienty s covidem-19 ani na jednotkách intenzivní péče.

obrázek
Zdroj: ČT24

Židovský stát plánuje naočkovat až 60 tisíc lidí

Server The Times of Israel napsal, že omezení mají zřejmě povzbudit ty, kteří váhají, zda se mají nechat očkovat. Jejich zavedení by ale mohlo narazit na právní překážky. Ministerstvo už oznámilo, že v první skupině očkovaných budou zdravotníci a po nich starší občané. Imunizace se nebude týkat lidí ve věku do 16 let, těhotných a občanů, kteří covid-19 prodělali.

Izrael chce denně naočkovat 60 tisíc lidí. Podle úřadů bude v zemi vakcína firem Pfizer a BioNTech k očkování schválena, až tak učiní v USA tamní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Jeho externí poradci už schválení doporučili, rozhodnutí FDA se čeká do několika dní.

V Izraeli se koronavirus potvrdil u více než 352 tisíc lidí a s covidem-19 tam zemřelo 2962 pacientů. Reprodukční číslo, které ukazuje, kolik lidí nositel viru nakazí, je v Izraeli 1,24. Před několika dny, kdy Izrael začal uvolňovat restrikce, bylo mnohem nižší – 0,8. V minulých 24 hodinách přibylo téměř 1900 nakažených.

Izrael chtěl původně z obav před dalším zrychlováním nákazy zavést o svátku chanuka zákaz nočního vycházení, ale vláda od toho nakonec upustila. Zákaz měl bránit lidem navštěvovat večer příbuzné, jak je to o tomto svátku zvykem. Začal ve čtvrtek večer a bude trvat osm dní.

Kritici záměru zavést zákaz vycházení uváděli, že stejně není jasné, jak by mohla policie jeho dodržování kontrolovat, když policisté nemohou bez povolení vstupovat do domácností. Ministři se dohodli, že se pravidla znovu zpřísní, až začne denně přibývat 2500 nakažených.