USA uvalily sankce na okolí Kadyrova za vraždy či únosy. Absurdní, reaguje čečenský prezident

Americké ministerstvo financí ve čtvrtek ohlásilo sankce proti okolí čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova kvůli porušování lidských práv. Kadyrov, který je na černé listině už od léta, napsal na Telegramu, že „nic absurdnějšího se v dějinách lidstva nikdy nestalo“. Americký postup kritizovalo i Rusko.

Na sankční seznam Američané podle agentury Interfax nově zapsali nadaci nesoucí jméno otce Ramzana Kadyrova Achmata Kadyrova, fotbalový klub Achmat, promotérskou společnost Absolute Championship Akhmat, zápasnický klub Achmat, společnost Čečenskije mineralnyje vody a stavební firmu MegaStrojInvest.

Všechny tyto společnosti podle amerického ministerstva financí obstarávají peníze Kadyrovovi, jehož pretoriánská garda, motorizovaný pluk „Kadyrovci“, nadále porušuje lidská práva, a to zejména únosy lidí, vyděračstvím a vražděním homosexuálů v Čečensku.

„Kadyrovci“ jsou rovněž obviňováni z vražd, věznění novinářů a aktivistů. Kromě vzpomínaných šesti společností se na černou listinu dostalo i pět Kadyrovových spolupracovníků, včetně čečenského vicepremiéra Vakchita Usmajeva.

„Nemotorná propaganda“

Kadyrov na sankce reagoval na sociální síti Telegram. Označil je za „debilismus“ a nejabsurdnější čin v dějinách. Zároveň napsal, že ho nepřekvapily, že se jich nebojí a že na ně Spojené státy doplatí.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová podle tiskových agentur zdůraznila, že sankce nejsou podloženy žádnými důkazy, a zavrhla je jako „nemotornou propagandu, s cílem vnutit mezinárodnímu společenství obraz Rusů jako těch, kdo porušují lidská práva“.

Loajální spojenec

Na drastické porušování lidských práv v Čečensku upozorňuje kromě západních států také řada nevládních organizací. Například Human Rights Watch píše o „beztrestnosti za nehorázné zneužívání pravomocí bezpečnostními složkami“. Amnesty International například upozorňuje na beztrestné Kadyrovovy veřejné hrozby zabitím pro blogery za nesouhlas s jeho politikou.

Do Čečenska podle opozice vedou i stopy vražd kritiků Kremlu Anny Politkovské či Borise Němcova, jejichž pachatele ruské soudy poslaly za mříže, ale jejich objednavatele a organizátory se nepodařilo vypátrat nebo vyšetřovatelům nebylo dovoleno v pátrání tímto směrem pokračovat.

Kadyrov je jedním z politiků nejloajálnějších režimu Vladimira Putina. Ten v Čečensku dostává při hlasování podle oficiálních výsledků zpochybňovaných opozicí pravidelně nejvyšší podporu. V letošním takzvaném referendu o úpravách ústavy umožňujících mimo jiné Putinovi znovu kandidovat na prezidenta napočítala čečenská volební komise 97,92 procent hlasů pro při 95,14procentní účasti.

Proslulými se staly tamní volby do Dumy v roce 2011 a prezidenta o rok později. V některých okrscích komise ohlásila podporu převyšující sto procent.